Διεθνή

Λιβύη: Προτεραιότητα της Άγκυρας η κατάπαυση του πυρός

Λιβύη: Προτεραιότητα της Άγκυρας η κατάπαυση του πυρός
Λιβύη: Να δοθεί ένα άμεσο τέλος των συγκρούσεων και να ανακοινωθεί η κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, επιθυμεί η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής σύμβουλο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν.

Λιβύη: “Η προτεραιότητα της Τουρκίας στη Λιβύη είναι η διακοπή των συγκρούσεων το συντομότερο δυνατόν και η κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται, πως την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στην Λιβύη ως στρατιωτική βοήθεια στην Κυβερνητική Εθνική Συμφιλίωση (GNA) της χώρας, η οποία έχει πολιορκηθεί από δυνάμεις του στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Άγκυρα και η GNA έχουν υπογράψει δύο χωριστές συμφωνίες. Η μια αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και η άλλη τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις δηλώσεις του ο Καλίν επέκρινε επίσης την παγκόσμια κοινότητα για το ότι δεν καταδικάζει τις επιθέσεις του Χαφτάρ. “Οι επιθέσεις του Χαφτάρ στη Λιβύη ξεπερνούν κάθε όριο αλλά η διεθνής κοινότητα δεν τον καταδικάζει” τόνισε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Τουρκία δεν επιδιώκει ρόλο διαμεσολαβητή στη διαμάχη Ιράν – Ηνωμένων Πολιτειών. “Σε αυτό το σημείο, η Τουρκία δεν έχει καμία προσδοκία ή απαίτηση ούτε ισχυρίζεται ότι έχει διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία είναι ανάμεσα σε μερικές χώρες που μπορούν να μιλήσουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ιράν, και ίσως αυτή η θέση να είναι η πιο σημαντική”, ανέφερε και κατέληξε πως η Άγκυρα “θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει την έκκλησή της να ενεργήσει με κοινή λογική και ηρεμία εν μέσω της έντασης αυτής”.

Την ίδια ώρα όπως γίνεται γνωστό έφτασαν στην Λιβύη 35 Τούρκοι στρατιωτικοί ανάμεσα τους κι ένας αντιστράτηγος. Ο βασικός στόχος, για τον οποίο και μετέβησαν στη χώρα, είναι να οργανωθούν, να συντονιστούν, να ιδρύσουν στρατηγείο και να εκπαιδευτούν, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να “βοηθήσουν” όπου χρειαστεί στις μάχες. Μάλιστα, αναμένεται να φτάσουν και άλλοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή.

Αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αποστολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες οι υπουργοί  Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορμή της οποίας αποτέλεσε η κατάσταση στη Λιβύη, η δολοφονία του υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, και οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς το Ιράν. Σε αυτή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποίησαν έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο στην Μέση Ανατολή. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ζοσέπ Μπορέλ τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει άμεσος τερματισμός της βίας και των εξωτερικών παρεμβάσεων που έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή και σημείωσε ότι η Λιβύη αποτελεί προτεραιότητά για την Ένωση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση παρά μόνο πολιτική» και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ η Σύρτη.

Σημειώνεται, πως οι δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό τις διαταγές του Χαλίφα Χαφτάρ, έθεσαν χθες υπό τον έλεγχό τους σε σύντομο χρονικό διάστημα την Σύρτη. Η κατάληψη της συγκεκριμένης πόλης συνιστά σημαντική στρατηγική νίκη για τον στρατάρχη, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η GNA. Η Σύρτη, στα παράλια της Μεσογείου, σχεδόν στη μέση της Λιβύης, ελεγχόταν από δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών, στα τέλη του 2016. Μάλιστα, ελεγχόμενα από τον Στρατό του Χαφτάρ Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως η ζωή στην Σύρτη επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς και μεταδίδουν εικόνες από ανώτατους αξιωματικούς που βρίσκονται μέσα στην Σύρτη. Επόμενος στόχος είναι πλέον η πόλη Μισράτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments