Διεθνή

Συρία: Την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ ανακοίνωσε η Τουρκία

Συρία: Την κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ ανακοίνωσε η Τουρκία
Συρία: Τουρκία και Ρωσία έδωσαν τα χέρια για εκεχειρία στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Συρία: Κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ. «Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ θα κηρυχθεί καθεστώς εκεχειρίας από τα μεσάνυχτα της 12ης Ιανουαρίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν μετακινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες προς τα σύνορα της Τουρκίας εξαιτίας της βίας που επικρατεί την επαρχία αυτή της Συρίας αλλά και τους βομβαρδισμούς των ρωσικών και συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι με την εκεχειρία θα σταματήσουν οι επιθέσεις από αέρος και ξηράς, κάτι που θα βοηθήσει στο να μην υπάρξει ένα νέο κύμα προσφύγων. Την ίδια ώρα, το ρωσικό πρακτορείο TASS αναφέρει πως η επιβολή ειρήνης ήταν προγραμματισμένη να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη μετά και τις επιθέσεις από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη βορειοανατολική επαρχία. Το πρακτορείο Anadolu, πάντως, γνωστοποίησε την είδηση που θέλει την κατάπαυση του πυρός να τίθεται σε ισχύ από τις 00:01 του Σαββάτου. Αυτή θα είναι η τέταρτη προσπάθεια επιβολής ειρήνης.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν έχει τύχη το σχέδιο αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο»

Με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του project του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream. Οι δυο ηγέτες μίλησαν για μιάμιση ώρα περίπου, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, με τα θέματα στην ατζέντα τους να είναι η ένταση ΗΠΑ – Ιράν και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων πως παρά τα εμπόδια «που παρουσιάστηκαν, η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας εξελίσσεται κι αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς. Υπάρχει τάση να αυξηθούν οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο Τουρκία και Ρωσία στοχεύουν στο αντίθετο. Θα προχωρήσουμε και σε άλλα κοινά projects στην ενέργεια και σε άλλους τομείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments