Ελλάδα

Φαράγγι Σαμαριάς: «Θάφτηκε» στο χιόνι ολόκληρη η είσοδος

Φαράγγι Σαμαριάς: «Θάφτηκε» στο χιόνι ολόκληρη η είσοδος
Φαράγγι Σαμαριάς: Από το Λασίθι ως και τα Χανιά οι πιο ψηλές βουνοκορφές είναι και θα είναι κάτασπρες για πολύ καιρό ακόμα.

Φαράγγι Σαμαριάς: Εντυπωσιακές και… κατάλευκες είναι οι εικόνες που έρχονται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά, στο φαράγγι της Σαμαριάς! Πλέον η είσοδος του φαραγγιού έχει σκεπαστεί ολόκληρη από χιόνι, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του flashnews.gr, ενώ ποτέ άλλοτε δεν είχε χιονίσει τόσο πολύ. Σύμφωνα με το Cretalive, τα χιόνια που έφεραν οι κακοκαιρίες των τελευταίων ημερών στην Κρήτη, έντυσαν για πρώτη φορά τις περισσότερες περιοχές στα… λευκά. Από το Λασίθι ως και τα Χανιά οι πιο ψηλές βουνοκορφές είναι και θα είναι κάτασπρες για πολύ καιρό ακόμα.

Ολόκληρο το Ξυλόσκαλο και η γύρω περιοχή έχουν καλυφθεί από τουλάχιστον δύο μέτρα χιόνι. Απίστευτες αλλά και πανέμορφες είναι οι εικόνες που αντίκρισαν όσοι πήγαν σήμερα – περπατώντας εννοείται – στην βόρεια είσοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Το Ξυλόσκαλο στον Ομαλό έχει καλυφθεί από μεγάλους όγκους χιονιού που σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα δύο μέτρα. Από το κέντρο πληροφόρησης για τα Λευκά Όρη και τον εθνικό δρυμό, μέχρι τις άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί, ο χώρος στάθμευσης οχημάτων, αλλά και το φυλάκιο έχουν «χαθεί» κάτω από τα χιόνια. Να σημειωθεί πως τα μηχανήματα που κάνουν την διάνοιξη του δρόμου συνέχιζαν και σήμερα την προσπάθεια, ενώ χαρακτηριστική των ποσοτήτων χιονιού που κάλυψε την περιοχή είναι και η φωτογραφία που ακολουθεί:

To Φαράγγι Σαμαριάς είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας, κηρύχθηκε εθνικός δρυμός το 1962. Η έκταση του εθνικού δρυμού καταλαμβάνει 48.500 στρέμματα. Η χλωρίδα του περιέχει πάνω από 450 είδη φυτών, ενώ η πανίδα του συμπληρώνεται από τον μοναδικό Αίγαγρο ή Κρι Κρι. Η ονομασία του φαραγγιού προέρχεται από τον ναό της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας ή Σι Μαρία που ευρίσκεται εντός του φαραγγιού, με παραφθορά στην πάροδο του χρόνου έγινε Σαμαριά.

Μέσα στο φαράγγι υπήρχε χωριό με την ονομασία Σαμαριά και πριν από αυτό υπήρχε παλαιότερο σε άλλη θέση. Οι κάτοικοι του χωριού με την ανάδειξη του φαραγγιού σε Εθνικό Δρυμό, αναγκάσθηκαν να το εγκαταλείψουν. Οι Σφακιανοί μάλιστα, το ονόμαζαν Φάραγγα ή το αποκαλούσαν ο Μεγάλος Φάραγγας. Από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθέματων Βιόσφαιραςτης UNESCO. Ανακηρύχθηκε ως Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων Κρήτης το έτος 1962. Καλύφθηκε τότε έκταση 48.500 στρεμμάτων ενώ σήμερα προωθείται η επέκταση του Δρυμού σε 250.000 στρέμματα που θα συμπεριλάβουν και το πλέον αξιόλογο τμήμα των Λευκών Ορέων.

Έχει βραβευθεί:

  • Το 1971 με το Εθνικό δίπλωμα προστασία της φύσης.
  • Το 1973 ανακηρύχθηκε ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
  • Το 1979 του απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, Α’ κατηγορίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. (το συγκεκριμένο δίπλωμα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments