Άποψη

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Ο Γιάννης Αντύπας μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr αναρωτιέται γιατί η χώρα προμηθεύεται τα πάντα για την άμυνά της ενώ θα μπορούσε να έχει επενδύσει σε Έλληνες επιστήμονες.

Αγοράζουμε μπότες για τον στρατό μας από την Τουρκία και αεροπλάνα από τις ΗΠΑ (και τη Γαλλία), πλοία και υποβρύχια από τη Γερμανία (και τις ΗΠΑ) κοκ. Και είμαστε μία χώρα με αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό. Με αυτά τα δεδομένα είναι τουλάχιστον οξύμωρο να μην έχουμε επενδύσει σοβαρά στην αμυντική τεχνολογία. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Αντίθετα. Καταφέραμε να απαξιώσουμε τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και να τις υποβιβάσουμε σε ένα ακόμη μπρα ντε φερ κράτους και συνδικαλιστών.

Έχω και σε προηγούμενα άρθρα υποστηρίξει τη θέση ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν είναι μόνο έξοδα, είναι και επένδυση. Και την επαναλαμβάνω ενόψει της συζήτησης για τα F-35, που άνοιξε μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Όμως, πρέπει να συνδυάζονται με τη μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας και με την ανάπτυξη εδώ όλων των απαραίτητων υποδομών. Αν μία τεχνολογία δε σου προσφέρει δουλειές και πολύ περισσότερο αν δεν την ελέγχεις, έστω σε κάποιο βαθμό, τότε δεν έχει νόημα.

Οι Έλληνες επιστήμονες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους συναδέλφους τους που καινοτομούν στα μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ερευνητικά κέντρα χρειάζονται. «Εργαλεία» σα χέρια τους. Ακριβώς όπως επενδύσαμε σε νοσοκομεία και προσφέραμε στους γιατρούς μας σύγχρονο εξοπλισμό, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην άμυνα. Να προσφέρουμε στους ανθρώπους που προετοιμάζονται για να μας υπερασπιστούν τα μέσα για να το κάνουν.

Και δυνατότητες εργασίας και δημιουργίας βεβαίως στη νέα γενιά της πατρίδας μας. Για να μην έχουν όλοι όνειρο να γίνουν baristas ή να δουλέψουν στο Nammos του Ντουμπάι. Προς Θεού δεν υποτιμώ όσους το κάνουν. Αντίθετα: το τιμώ. Γιατί ιδρώνουν τη «φανέλα» και δεν κάθονται να περιμένουν κάποιο επίδομα όσοι το κάνουν. Όμως δεν είναι δυνατόν αυτό να είναι το κυρίαρχο όνειρο ή η καλύτερη δυνατή επιλογή για έναν αξιοπρεπή μισθό. Υπάρχουν άνθρωποι ικανοί τα χέρια, άνθρωποι με φυσική ρώμη, υπάρχουν και άνθρωποι με ικανότητα διανοητικής δημιουργίας. Η χώρα μας, κάθε χώρα, οφείλει να απευθύνεται και στους δύο.

Τώρα, τις αντιδράσεις για την αγορά των F-35 δεν τις καταλαβαίνω. Ειδικά από πολιτικούς που ήταν πρόσφατα στην εξουσία και έκαναν διάφορους λεονταρισμούς ή πήγαιναν υπερήφανοι στις παρελάσεις. Αντί για ανέξοδες θεωρίες για περιττές δαπάνες καλό θα ήταν να είχαν φροντίσει, όσο ήταν στα πράγματα, να αναπτύξουν τις εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες. Για να μην είμαστε απλά ένας καλός πελάτης των εταιρειών όπλων. Αυτές την κάνουν τη δουλειά τους. Οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν και εκείνοι κάνουν τη δική τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments