Διεθνή

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση

Ιράκ: Επίθεση με ρουκέτες σε αμερικανική βάση
Ιράκ: Τραυματισμένοι από την επίθεση είναι τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες.

Ιράκ: Επτά όλμοι έπεσαν σήμερα μέσα στην αεροπορική βάση Μπάλαντ του Ιράκ, όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ. Από την επίθεση τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δύο στρατιωτικές πηγές.

Οι στρατιωτικές πηγές είπαν πως οι όλμοι έπεσαν στον διάδρομο της βάσης, η οποία βρίσκεται 80 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που έκανε λόγο, επικαλούμενο επίσης ιρακινές στρατιωτικές πηγές, για εκτόξευση τεσσάρων ρουκετών εναντίον της βάσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες, σχεδόν το σύνολο των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στη βάση έχουν αποχωρήσει από αυτήν έπειτα από την κλιμάκωση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν.

Ο Ιρανικός στρατός επιτέθηκε σε αμερικανικές βάσεις

Ωστόσο την περασμένη Τρίτη ο στρατός του Ιράν επιτέθηκε με δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στο δυτικό Ιράκ. Σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματικό, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις του Ιράν, ως πρώτα αντίποινα για τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, στη βάση Al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών.Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η επίθεση έγινε από σημείο εντός της επικράτειας του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως η επίθεση στην αμερικανική βάση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τον στρατό του Ιράν.

Η εκτόξευση των ρουκετών έχει επιβεβαιωθεί, ωστόσο άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επίθεση με τουλάχιστον 30 ρουκέτες. Αμερικανική πηγή, ωστόσο, επιβεβαίωσε πώς η βάση al Asad επλήγη από 13 πυραύλους. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε με έγγραφο την επίθεση, κάνοντας λόγο για αξιολόγηση των ζημιών. Ακολουθεί το σχετικό έγγραφο:

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταστραφεί στη βάση al Asad τρία στρατιωτικά ελικόπτερα και τρία στρατιωτικά οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, υπάρχουν θύματα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν είναι νεκροί ή τραυματίες, ενώ το αμερικανικό Μέσο κάνει λόγο για Ιρακινούς που έχουν πληγεί και όχι Αμερικανούς στρατιώτες. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στις περιοχές που επλήγησαν στη βάση al Asad δεν κατοικούσαν Αμερικανοί. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν θύματα Αμερικανοί στρατιώτες, ή πολίτες. Λίγη ώρα αργότερα, οι ιρακινές αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ούτε από την πλευρά τους υπάρχουν θύματα.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή, πριν την επίθεση υπήρξε προειδοποίηση, με συνέπεια να λάβουν τα μέτρα τους οι αρμόδιοι. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση al Asad, όπου υπάρχουν κατοικίες Αμερικανών στρατιωτών και η δεύτερη στη βάση της Irbil. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Irbil έπεσαν δύο πύραυλοι, ο ένας εντός της περιμέτρου του διεθνούς αεροδρομίου και ο δεύτερος σε περιοχή 33 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tansim, επιβεβαιώθηκε με λίγα λεπτά διαφορά και δεύτερο κύμα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους από το έδαφος του Ιράν στην αμερικανική βάση al asad. Ακολουθεί χάρτης της περιοχής, ώστε να γίνει αντιληπτή η θέση της αεροπορικής βάσης, σε σχέση με τα ιρανικά σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments