Ελλάδα

Φυλακές Κορυδαλλού: Μετακομίζουν στον Ασπρόπυργο – Υπεγράφη Μνημόνιο για την μετεγκατάσταση τους

Φυλακές Κορυδαλλού: Μετακομίζουν στον Ασπρόπυργο – Υπεγράφη Μνημόνιο για την μετεγκατάσταση τους
Φυλακές Κορυδαλλού: Την παραχώρηση πρώην στρατοπέδου στον Ασπρόπυργο για την μετεγκατάσταση των φυλακών από τον Κορυδαλλό υπέγραψαν νωρίτερα σήμερα τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Φυλακές Κορυδαλλού: Με κάθε επισημότητα προχωρά πλέον, το σχέδιο μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι εξελίξεις φαίνεται πως «τρέχουν», καθώς σήμερα υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας για την επικείμενη μετεγκατάσταση καταστήματος κράτησης από τον Κορυδαλλό στην περιοχή του πρώην Στρατοπέδου Αμερικανικής Ευκολίας, στον Ασπρόπυργο». Oι υπογραφές “έπεσαν” μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Το Μνημόνιο υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη (αρμόδιο για την Αντεγκληματική Πολιτική), Λευτέρη Οικονόμου, και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κυριότητα του δημοσίου ακινήτου στο οποίο θα μετεγκατασταθεί το νέο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού παραχωρήθηκε άνευ ανταλλάγματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βάσει του άρθρου 83 παρ. 1 του νόμου 4646/2019 (Α΄ 201). Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, η Μονάδα Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει να συνδράμει στην έγκριση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου μέσω της εκπόνησης μελετών, της σύνταξης φακέλου προέγκρισης και της τεχνικής υποστήριξης στην ανάθεση μελετών. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το έργο απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό αποτελεί εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, άγνωστες παραμένουν οι αντιδράσεις των κατοίκων και της δημοτικής Αρχής του Ασπροπύργου που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την κατασκευή των φυλακών καθώς θεωρούν ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.

Όπως επίσης και ότι ο δρόμος που οδηγεί στη φυλακή περνά από κατοικημένη περιοχή (Άνω Φούσα), με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα για την ασφάλεια των πολιτών. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του Δήμου Ασπροπύργου έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη για να θέσουν τις ενστάσεις τους αλλά και να πληροφορηθούν ποια αντισταθμιστικά οφέλη μπορεί να έχει η περιοχή λόγω της κατασκευής των φυλακών. Η απόφαση της μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού – σύμφωνα με την κυβερνητική εξαγγελία – στον Ασπρόπυργο ελήφθη στα τέλη Αυγούστου κι αναφέρθηκε από τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη περιοχή επελέγη από μια οκταμελή επιτροπή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με βάση 49 κριτήρια, ανάμεσα σε δέκα στρατόπεδα ή άλλους χώρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Τα άλλα προτεινόμενα σημεία ήταν το στρατόπεδο Λιόση στα Λιόσια, το στρατόπεδο Γερακινής στη Μαλακάσα, το στρατόπεδο Μαχαίρα στον Αυλώνα, οι στρατιωτικές αποθήκες στα Δερβενοχώρια, η παλιά βάση Κατσιμιδίου στην περιοχή των Αφιδνών, το στρατόπεδο στα Λεγραινά, στο Σούνιο, ο αντίστοιχος χώρος στα Νέα Παλάτια Ωρωπού αλλά κι ένα ακίνητο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Τα κριτήρια επιλογής ήταν ανάμεσα στα άλλα η σύνδεση με βασικούς οδικούς άξονες, η αποφυγή δημιουργίας πολεοδομικών προβλημάτων, οι αποστάσεις από νοσοκομεία, η βλάστηση και η κλίση του επιλεγόμενου χώρου, η ασφάλεια του χώρου για αποτροπή αποδράσεων, οι μεταγωγές κρατουμένων χωρίς δυσχέρειες, η διευκόλυνση στις μετακινήσεις των σωφρονιστικών και διοικητικών υπαλλήλων, η προσβασιμότητα από συγγενείς των κρατουμένων, δικηγόρους κ.ά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments