Διεθνή

Διάσκεψη Βερολίνου: Στις 19 Ιανουαρίου η συζήτηση για λύση στο θέμα της Λιβύης – Απούσα η Ελλάδα

Διάσκεψη Βερολίνου: Στις 19 Ιανουαρίου η συζήτηση για λύση στο θέμα της Λιβύης – Απούσα η Ελλάδα
Διάσκεψη Βερολίνου: Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας. Δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα.

Διάσκεψη Βερολίνου: Την διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.  Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το τελικό κείμενο της συμφωνίας επιτεύχθηκε στη Μόσχα, αλλά ο στρατάρχης ζήτησε δύο ημέρες για να το συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), πριν το υπογράψει. «Ο  διοικητής  του ΛΕΣ στρατάρχης Χάφταρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαέζ Σάρατζ, και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Απούσα η Ελλάδα από τη Διάσκεψη:

Χωρίς ελληνική εκπροσώπηση θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, αφού δεν έλαβε πρόσκληση. Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, σχετικά με το γεγονός ότι τόσο από τη Μόσχα όσο και από τη Σύνοδο του Βερολίνου για το Λιβυκό, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι η Αθήνα δεν είναι απούσα από τις εξελίξεις. «Έχουμε αναπτύξει το τελευταίο διάστημα τόσες πολλές πρωτοβουλίες που κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα. Είτε σε επίπεδο πρωθυπουργού, είτε σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι απούσα αλλά είναι στο κέντρο των εξελίξεων.

Κάνουμε κάθε προσπάθεια για να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επίλυση του προβλήματος στη Λιβύη, πάντα σε στη βάση πολιτικής λύσης. Μια από αυτές τις διαδικασίες είναι και η Σύνοδος του Βερολίνου. Έχουμε ζητήσει να συμμετάσχουμε, αλλά παράλληλα προχωρούμε την παρουσία της χώρας σε όλα τα επίπεδα» υπογράμμισε. Νωρίτερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επεσήμανε ότι «το ζητάμε σε όλους τους τόνους», διευκρινίζοντας πως η απάντηση από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι «ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε η ημερομηνία, ούτε η λίστα των συμμετεχόντων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments