Ελλάδα

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το μνημόνιο και ο Mr Bitcoin

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου το μνημόνιο και ο Mr Bitcoin
Η εμπλοκή της στο ΣτΕ το 2010 που έκρινε συνταγματικό το μνημόνιο, οι περικοπές του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του Δημοσίου αλλά και η εμπλοκή της στην υπόθεση του Mr Bitcoin είναι μερικές από τις υποθέσεις που στιγματίζουν την καριέρα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο έδωσε ένα τέλος στην ακατάσχετη ονοματολογία των τελευταίων ημερών για το ποιον θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκάλεσε σε αρκετούς έκπληξη αλλά και σε άλλους απορία. Σίγουρα η κίνησή του να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δείχνει ότι θέλει να είναι συνεναιτικός ενώ ευελπιστεί ότι με την πρότασή του θα βρει τουλάχιστον 200 ψήφους κατά τη διάρκεια της ψήφισης για τον Προεδρικό θώκο.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το μεσημέρι, δέχτηκε με χαρά την πρόταση ενώ στις πρώτες της δηλώσεις μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανέφερε: “Ευχαριστώ θερμά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα. Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση και, σε περίπτωση εκλογής μου, θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να υπηρετήσω το υψηλό καθήκον, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα. Θεωρώ αυτονόητο και δηλώνω ότι, από τη στιγμή αυτή, απέχω από την άσκηση των δικαστικών μου καθηκόντων”.

Η κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για τη συμμετοχή της σε μεγάλες δικαστικές υποθέσεις. Ως μέλος στο Ειδικό Δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα των δυο ξαδερφιών του, ενώ ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως είναι τα αυθαίρετα, η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, τα μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να την προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έφερε στη μνήμη πολλών πως η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν αντιπρόεδρος στη συνεδρία στου ΣτΕ για το πρώτο μνημόνιο όπου ανήκε στην πλειοψηφία που έκρινε Συνταγματικό το Μνημόνιο.  Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έγινε στις 23 Νοεμβρίου του 2010 με πρόεδρο τον Παναγιώτη Πικραμμένο και πάρεδρο μεταξύ άλλων και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κρίθηκε συνταγματικό το μνημόνιο, απορρίπτοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει δημόσιοι φορείς. Σε εκείνη την απόφασή του το ΣτΕ επισήμανε ότι το Μνημόμιο δεν παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και διεθνείς συμβάσεις.

Τον περασμένο Ιούλιο στην Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την κυρία Σακελλαροπούλου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν 2 αντιπρόεδροι και 4 συμβούλοι Επικρατείας), μεταξύ των άλλων, ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Για τους παραπάνω λόγους και όχι μόνο πολλοί χαρακτηρίζουν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ως “μνημονιακή”. Παράλληλα ως πρόεδρος του ΣτΕ είχε εμπλακεί στην μεγάλη διεθνή υπόθεση του Mr Bitcoin και σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης του Ρώσου Αλεξάντερ Βίννικ Ζωή Κωνσταντοπούλου: “Η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά τις τελευταίες 22 ημέρες επέδειξε πλήρη διαθεσιμότητα να κάμψει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κράτους δικαίου και να παραβιάσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, του Αλεξάντερ Βίννικ, εξυπηρετώντας την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και τις πιέσεις από πλευράς των Κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας.

Απέδειξε έτσι ότι δεν διαθέτει αυτήν την βασική αρετή της ικανότητας αντίστασης σε αντισυνταγματικές πολιτικές πιέσεις. Κι ακόμη περισσότερο, εμφανίσθηκε διατεθειμένη στην πράξη να σύρει ολόκληρο το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατεύθυνση μιας εξόφθαλμα αντισυνταγματικής σκοπιμότητας, θυσιάζοντας όχι μόνον τα δικαιώματα και ενδεχομένως τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, καθώς και της διάκρισης των εξουσιών.

Τη συγκεκριμένη εξέλιξη την είχα προβλέψει με δημόσια δήλωσή μου στις 24 Δεκεμβρίου 2019, την οποία παραθέτω πιο κάτω. Και με επόμενες δηλώσεις μου (9/1/20, 10/1/20) περιέγραψα όλα όσα διέπραξε η κα Σακελλαροπούλου, στους κρίσιμους χρόνους.

Η προταθείσα από τον Πρωθυπουργό ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέδρευσε στις 10/1/2020 του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίννικ, την κατά γενική ομολογία σοβαρότερη υπόθεση των τελευταίων ετών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιμένοντας να την δικάσει άρον-άρον, κάμπτοντας κάθε εγγύηση δίκαιης δίκης.

Το παραπάνω έγγραφο δημοσίευσε στο faceboook η κα. Κωνσταντοπούλου

Μολονότι της υπεβλήθη αίτημα αναβολής και αίτηση εξαίρεσης, επέμεινε να προεδρεύσει και να διεκπεραιώσει την αποστολή. Η σημερινή της παραίτηση από τη θέση της Προέδρου του ΣτΕ αποδεικνύει πλήρως ότι διέπραξε, εν γνώσει της, κακοδικία. Και σήμερα προάγεται πολιτειακώς. Οι δημοκρατικοί πολίτες της χώρας, οι δικηγόροι, οι δικαστές, ας αντιδράσουν πριν να είναι αργά” όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο λογαριασμό της στο facebook η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments