Πολιτική

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή της
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Όλο το παρασκήνιο της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 ανακοίνωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησής του για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει σύμφωνα με το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου από την διάλυση της Βουλής και ορίζει ότι:

  • Διεξάγονται πέντε ψηφοφορίες ανάμεσα στις οποίες πρέπει να μεσολαβεί διάστημα πέντε ημερών
  • Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων για την εκλογή
  • Στην τρίτη απαιτείται πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων
  • Αν και οι τρεις αποβούν άκαρπες ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών
  • Αν κι η τέταρτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη ακολουθεί η πέμπτη και τελευταία στην οποία η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Tο παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Από την αρχή του νέου έτους φέρεται να είχε καταλήξει στην πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προεδρία της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο δεν είχε αποφασιστεί η ημερομηνία που θα προχωρούσε ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση του ονόματος της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απόφαση να γίνει η ανακοίνωση το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου πάρθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ώρες. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν επαφές και επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και το μεσημέρι της Τετάρτης, της τηλεφώνησε και την ενημέρωσε ότι θα προχωρούσε στην ανακοίνωση του ονόματος της.

Λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε ένα σύντομο τηλεφώνημα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε για την απόφαση του να μην ανανεωθεί η θητεία του στο ανώτατο αξίωμα. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι για το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Τα κριτήρια που φαίνεται ότι οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή Σακελλαροπούλου είναι ότι πρόκειται για ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το κέντρο. Η πρόταση της υποψηφιότητας της δυσκολεύει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταψηφίσει γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης η επιλογή της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ και θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος  της Δημοκρατίας, γεγονός που έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και ήταν από τις επιδιώξεις του πρωθυπουργού.

Για αυτούς τους λόγους θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου το ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να υπερψηφίσει την προτεινόμενη για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα γίνουν οι εισηγήσεις τόσο των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών που αναμένεται να είναι θετικές.

Στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να βαρύνουν ιδιαίτερα τα εξής στοιχεία προκειμένου να καταλήξει σε θετική απόφαση:

  • Το ότι η ανώτατη δικαστικός Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προέρχεται από αυτό που στο ΚΙΝΑΛ αποκαλείται «ευρύτερος προοδευτικός χώρος». Δηλαδή η συγκεκριμένη υποψηφιότητα καλύπτει πλήρως το κριτήριο που έθεσε εξαρχής η Φώφη Γεννηματά για την πολιτική προέλευση του υποψηφίου Προέδρου.
  • Το φύλο της υποψήφιας που είναι γυναίκα. Αυτό στο ΚΙΝΑΛ εκτιμάται από μόνο του ως προοδευτική επιλογή και είναι ένα από τα στοιχεία που αναμένεται να υπάρξουν στην εισήγηση της προέδρου του Κινήματος.
  • Επίσης το ότι η υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου συνιστά ευρύτερο μήνυμα για το ζήτημα της αναβάθμισης του θεσμού της δικαιοσύνης. Στο ΚΙΝΑΛ εκτιμούν πως η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει υπηρετήσει υποδειγματικά τον θεσμό.
  • Το ΚΙΝ.ΑΛ παράλληλα δεν έχει κανέναν λόγο να δείξει ότι «αντιδρά» στην ύπαρξη λύσης στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής. Εφόσον δεν προκύπτει ουτε ο Προκόπης Παυλόπουλος ούτε κάποια άλλη «εσωκομματική» υποψηφιότητα από την Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως έχει ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσης της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλης. Επίσης ιστορικά το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των προέδρων δημοκρατίας χωρίς αυξημένες αρμοδιότητες αλλά με αυξημένο κύρος. Γεγονός στο οποίο ανταποκρίνεται η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
  • Η υποψήφια που προκρίνει η Νέα Δημοκρατία δεν είναι εν ενεργεία πολιτικός. Θέμα που ουδέποτε έθεσε το Κίνημα Αλλαγής ώς προϋπόθεση. Ούτε άσκησε κριτική από την οπτική της σχέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Άλλωστε είναι υπέρ της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την χάραξη εθνικής γραμμής.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος κρίνει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα καταψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, καθώς τον Οκτώβριο του 2018 προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του προέδρου του ΣτΕ, όπου και εξελέγη ομόφωνα. Μάλιστα η κα Σακελλαροπούλου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς με αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου διατηρεί προσωπικούς δεσμούς από το παρελθόν, ενώ το γεγονός ότι είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η υποψηφιότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκολύνει τις εξελίξεις και δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να δηλώσει πως θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Εφόσον αποφασίσει να την ψηφίσει, θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την πρώτη εκλογή, καθώς οι ψήφοι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν και περισσεύουν για να εκλεγεί η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  Στην περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν έχει αντίρρηση να είναι υποψήφιος μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην πρότασή του για τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την οποία έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό.

ΚΚΕ: Δεν θα κρίνουμε το πρόσωπο – Ο ΠτΔ είναι θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα επικεντρώνει – στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας». «Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments