Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θα βάλουμε βέτο στο απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης”

Κυριάκος Μητσοτάκης: “Θα βάλουμε βέτο στο απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης”
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχωρεί αυτή την ώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Alpha. Στη συνέντευξη αυτή αναφέρθηκε στην απόφασή του να προτείνει την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα: “Δεν επέλεξα την κ. Σακελλαροπούλου μόνο επειδή είναι γυναίκα. Έχει μεγάλο κύρος και θεσμικές ικανότητες. Την επέλεξα όμως και γιατί είναι γυναίκα. Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία βρίθει κοινωνικών ανισοτήτων. Κάθε κορίτσι που βλέπει αυτή την επιλογή, μπορεί να σκέφτεται γιατί όχι κι εγώ;”, τόνισε και πρόσθεσε: “Είμαι σίγουρος ότι θα είναι εξαιρετική πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως θα αφήσει το στίγμα της”.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ανέφερε:

“Το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αν με ρωτούσατε τότε και γνώριζα τα δεδομένα, δεν θα το καταργούσαμε. Εξακολουθώ να επιμένω ότι η πολιτική μας είναι σωστή. Κάνουμε αυτή τη διορθωτική κίνηση. Οι κ.κ. Κουμουτσάκος και Μηταράκης είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό. Ουδείς αλάθητος. Όπου υπάρχουν λάθη και παραλείψεις, θα διορθώνονται άμεσα. Προφανώς και θα μας ασκείτο κριτική και την καταλαβαίνω”, είπε και απέστειλε σαφές μήνυμα: “Δεν θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένας μαγνήτης για πρόσφυγες και μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει στην Τουρκία“, τόνισε, στέλνοντας μήνυμα “τόσο σε ανθρώπους που ίσως σκέφτονται να έρθουν στην Ελλάδα ενώ γνωρίζουν ότι δεν έχουν στάτους πρόσφυγα, αλλά και στα άθλια κυκλώματα διακινητών”.

Για την αξιολόγηση των υπουργών:

“Είμαστε στον πρώτο γύρο της αξιολόγησης δεν επίκειται ανασχηματισμός άμεσα, αλλά όταν γίνει ανασχηματισμός θα λάβω υπόψη μου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “στις δύο κίτρινες κάρτες αποβάλλεται κανείς”. “Δεν είναι πάντως στις προθέσεις μου ένας ανασχηματισμός”, πρόσθεσε και σχολίασε τη Διάσκεψη του Βερολίνου: “Κακώς δεν προσκληθήκαμε. Στη Διαδικασία του Βερολίνου η Ελλάδα δεν συμμετείχε ποτέ, αυτή την κατάσταση την κληρονομήσαμε”, είπε και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα θα έπρεπε να βρίσκεται στο Βερολίνο”. “Θα έχω και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ έχω ενημερώσει γραπτώς και όλους τους αρμόδιους”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μίλησε για τη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης τονίζοντας πως η χώρας μας θα ασκήσει βέτο: “Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου Κορυφής δεν θα δεχθεί καμία πολιτική λύση που δεν θα περιλαμβάνει ως προϋπόθεση την ακύρωση των απαράδεκτων μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης”, είπε και προειδοποίησε ότι “Θα βάλουμε βέτο από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών κιόλας”. Παράλληλα υπογράμμισε πως “θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται αν βρεθεί τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος στα ελληνικά ύδατα, και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται προηγουμένως για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο”.  Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για διάλογο που φέρεται να είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχόμενου θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, τόνισε: “Δεν θα μπω στην λεπτομέρεια της συζήτησης. Αλλά κατέστησα σαφές στον αμερικανό Πρόεδρο ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές. Έγινε απολύτως αντιληπτό από τον Πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική ηγεσία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments