Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: «Ενωτική υποψηφιότητα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Στέλιος Πέτσας: «Ενωτική υποψηφιότητα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας»
Στέλιος Πέτσας: Την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προταθεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στέλιος Πέτσας: «Η απόφαση του πρωθυπουργού να προταθεί η κυρία Σακελλαροπούλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί το πέρασμα σε μία νέα δεκαετία, σε μία νέα εποχή, σε μία χώρα που βγαίνει από μία δεκαετή κρίση και ελπίζει σε μία εθνική αναγέννηση», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας. «Τι καλύτερο από μία γυναίκα να συμβολίσει αυτήν την εθνική αναγέννηση. Η πρότασή μας για να έχουμε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Ελπίζουμε να τη θεωρήσουν έτσι και οι άλλες πτέρυγες της Βουλής», ανέφερε και σημείωσε ότι το Σύνταγμα και η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών αναδεικνύουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνεται από τον πρωθυπουργό πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά ευρύτερης συναίνεσης.

«Αυτό επιδιώξαμε κι εμείς από την αρχή. Δεν είναι μέσα στις πρόνοιες του Συντάγματος και της παράδοσης το στρίμωγμα των πολιτικών αντιπάλων, αλλά η δυνατότητα οικοδόμησης μίας συναίνεσης γύρω από το πρόσωπο, το οποίο καλείται να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτεύματος, που προβλέπει το Σύνταγμα. Επομένως, αυτό ήταν το βασικό πνεύμα που πρυτάνευσε, αλλά πολύ σημαντικά είναι και τα άλλα χαρακτηριστικά των συμβολισμών: Γυναίκα, νέα εποχή, νέα δεκαετία, μετά από μία δεκαετή κρίση. Όλα αυτά τα στοιχεία, πιστεύουμε, στο πρόσωπο της κ. Σακελλαροπούλου θα τα αναγνωρίσουν και τα άλλα πολιτικά κόμματα και θα έχουμε μία ευρεία συναίνεση», τόνισε, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση περιμένει σήμερα τις τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Για το προσφυγικό, επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διόγκωσε το πρόβλημα γιατί δεν είχε τα σωστά συστατικά η πολιτική.

«Πριν από έξι μήνες αποφασίσαμε να βάλουμε σε κίνηση ένα σχέδιο, το οποίο έχει τέσσερις άξονες. Πρώτον είναι η φύλαξη των συνόρων. Δεύτερον είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Τρίτον είναι οι αυξημένες επιστροφές. Τέταρτον είναι η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, τη στιγμή που διεθνοποιούμε το πρόβλημα και αποσυμφορίζουμε τα νησιά. Στο πρώτο εξάμηνο, λοιπόν, προσπαθήσαμε να βάλουμε περιεχόμενο σ’ αυτούς τους τέσσερις άξονες», υπογράμμισε και ανέφερε αναλυτικά τι έγινε σε αυτό το διάστημα, όπως, μεταξύ άλλων, ο νόμος για την επιτάχυνση του ασύλου, η αποσυμφόρηση των νησιών και το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη» του υπουργείου Εσωτερικών. «Έχουμε, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή ένα αυτοκίνητο με ρόδες και βάζουμε στη θέση του οδηγού έναν υπουργό, που έχει πλέον όλο αυτό το περιεχόμενο έτοιμο για να προχωρήσει, για να έχουμε πιο γρήγορη ταχύτητα στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Είναι μία κίνηση αποφασιστικότητας και σοβαρότητας ότι επιλέγεται ως υπουργός ένα πρόσωπο, το οποίο κατάγεται από την Χίο», πρόσθεσε.

Για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο κ. Πέτσας είπε πως έχουν γίνει 9.000 μετακινήσεις και μένουν άλλες 11.000, ενώ επανέλαβε ότι θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές.

«Οι ανοιχτές άναρχες δομές που υπάρχουν σήμερα, θα κλείσουν. Στην ενδοχώρα, οι αντιδράσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν με την κατανομή. Εμείς έχουμε πει ότι θα σεβαστούμε το όριο του 1% που έχουμε θέσει σε επίπεδο περιφέρειας και δεν θα ξεφύγουμε από αυτό. Δεν θα ξεφύγουμε απ’ αυτό το όριο και δεν θα υπάρξουν άλλες μετακινήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί όπως έχουμε πει πολλές φορές ο στόχος μας είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι σε πλήρη λειτουργία και η διαδικασία των επιτροπών, που θα επιτρέψουν τις αυξημένες επιστροφές. Έχουμε πει 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020, ενώ στα 4,5 χρόνια είχαν γίνει 1.806. Έχουμε και τη διαδικασία των κλειστών κέντρων, που ξεκινάει η κατασκευή τους άμεσα, με στόχο, όπως είχαμε θέσει, στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι έτοιμα για να αντιμετωπίσουμε τυχόν αυξημένες ροές μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη του Βερολίνου, δήλωσε πως η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε τότε προτεραιότητα σε αυτό και πως τώρα δηλώσαμε το ενδιαφέρον μας και δημόσια.

«Δεν κατέστη δυνατόν να είμαστε σε αυτήν τη συνεδρίαση της Κυριακής. Εμείς θα συνεχίσουμε να θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν την περιοχή μας γιατί θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί», επισήμανε, μεταξύ άλλων πριν σχολιάσει τα ελληνοτουρκικά: «Η τουρκική προκλητικότητα έχει αποδοκιμαστεί και έχει μπει στο περιθώριο από όλους τους παγκόσμιους «παίχτες», συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων, των Αμερικανών, των Ρώσων, όλων των χωρών της περιοχής», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play