Πολιτική

Νίκος Δένδιας: “Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης”

Νίκος Δένδιας: “Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει την ακυρότητα των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης”
Νίκος Δένδιας: "Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να θέσει βέτο στα κοινοτικά όργανα μόνο στο ενδεχόμενο που η ίδια η Ευρώπη δεν σεβαστεί την κοινή ευρωπαϊκή θέση για τα τουρκο - λιβυκά μνημόνια" διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας: «Εμείς θέλουμε να συμμετάσχουμε εποικοδομητικά στο να πετύχει η διαδικασία του Βερολίνου. Βοηθάμε τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών. Συναντήθηκα ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τον κ. Σαλαμέ, τον Ειδικό Διαπραγματευτή του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών. Προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως, σε αυτή τη διαδικασία, προσπαθούμε να βοηθήσουμε με την ιδιότητά μας όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά και ως ευρωπαϊκή χώρα” είπε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

“Το πλαίσιο της συμμετοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή τη διαδικασία έχει καθοριστεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση προβλέπει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των δύο Μνημονίων.  Άρα κάθε χώρα της Ένωσης, όχι μόνο η Ελλάδα, έχει την αυτονόητη υποχρέωση να υποστηρίξει την κοινή θέση, τη θέση που όλοι μαζί πήραμε ομοφώνως στο Συμβούλιο» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Άρα, συνέχισε ο κ. Δένδιας, “δεν θέλω να δω τα πράγματα αρνητικά υπό μορφήν αρνησικυρίας. Τα βλέπω ως προσπάθεια της κοινής ευρωπαϊκής μας θέσης. Βεβαίως, εάν η κοινή ευρωπαϊκή θέση δεν γίνει σεβαστή, τότε κάθε ευρωπαϊκή χώρα έχει αυτονόητη υποχρέωση να υπερασπίσει αυτήν τη θέση, και η Ελλάδα τοποθετήθηκε επ’ αυτού, νομίζω, ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός”.

Υπενθυμίζεται, πως χθες ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον Alpha ξεκαθάρισε πως:«Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για την Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το τουρκο – λιβυκό σύμφωνο. Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής, θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών».

Το πρωί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Σε αυτήν εκφράστηκε η πρόθεση της Ελλάδας για στήριξη στην επόμενη μέρα του εμφυλίου στη Λιβύη. “Είχαμε μια μακρά συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ για όλα τα θέματα. Την κατάσταση στη Λιβύη, την διάσκεψη στο Βερολίνο και την επόμενη μέρα στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή. Επιθυμούμε κατάπαυση πυρός, απομάκρυνση των μισθοφόρων κι ακύρωση των παράνομων μνημονίων” ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά τη συνομιλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments