Ελλάδα

Αντικαπνιστικός Νόμος: Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες – Τι ζητούν

Αντικαπνιστικός Νόμος: Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι καταστηματάρχες – Τι ζητούν
Αντικαπνιστικός Νόμος: To ΠΑΣΚΕΔΙ αναφέρει ότι: «Το Σωματείο έχει ως σκοπό την προάσπιση των εν γένει συμφερόντων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης».

Αντικαπνιστικός Νόμος: Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των συναρμόδιων υπουργείων και του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η χρήση καπνού, χωρίς να προβλέπεται η δυνατότητα εξαίρεσης οποιουδήποτε καταστήματος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΚΕΔΙ, «το Σωματείο έχει ως σκοπό την προάσπιση των εν γένει συμφερόντων των ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης».

Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η αίτηση ακύρωσης, έχουν να κάνουν σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με παράβαση του δικαιώματος ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της εν γένει επαγγελματικής ελευθερίας, με παράβαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με τα προστατευόμενα δικαιώματα καθώς και με παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας σχετικά με το ύψος των επιβληθέντων προστίμων.

Τι προβλέπει ο νόμος

Από τις βασικότερες διατάξεις είναι η ενεργή εμπλοκή της Αστυνομίας στην επιβολή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου περιλαμβάνονται:

  • Η κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας χώρων καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος στα καζίνο, και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. Καθώς και στα καταστήματα που διεξάγονται τυχερά παίγνια με ταυτόχρονη κατάργηση και του προβλεπόμενου ετήσιου τέλους ύψους 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τη δημιουργία των χώρων αυτών.
  • Η επέκταση της απαγόρευσης κατανάλωσης προϊόντων καπνού που ισχύει για τους κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών και στους υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών.
  • Η επιβολή προστίμων, αλλά και το σφράγισμα των χώρων σε ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Αυστηρή προειδοποίηση από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

“Η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής, μη επιδεκτική παρερμηνειών ως προς το ρυθμιστικό της πλαίσιο, και έχει ως πρωταρχικό σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών και τη διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων”. Αυτό επισημαίνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών για απόπειρες καταστρατήγησης του πλαισίου νόμιμης ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Η προειδοποίηση αφορά άπαντες

Η ανεξάρτητη Αρχή, που έχει επιφορτιστεί μεταξύ άλλων και την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, προειδοποιεί ότι “οιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος υπό τον μανδύα καινοφανών νομικών μορφωμάτων, με αποκλειστικό σκοπό την καταστρατήγηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, της φορολογικής νομοθεσίας και των εργατικών και υγειονομικών διατάξεων, θα επιφέρει τον κατά προτεραιότητα ενδελεχή και συνολικό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων και συνθηκών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας τους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments