Διεθνή

Διάσκεψη Βερολίνου: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση για την Λιβύη

Διάσκεψη Βερολίνου: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση για την Λιβύη
Διάσκεψη Βερολίνου: Στόχος της διάσκεψης είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Διάσκεψη Βερολίνου: Στο Βερολίνο είναι στραμμένα όλα τα βλέματα της  διεθνούς κοινότητας, όπου λαμβάνει χώρα η Διάσκεψη για τη Λιβύη, με κύριο στόχο την οριστική κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Η μόνιμη εκεχειρία και ο τερματισμός της παρουσίας ξένων δυνάμεων συγκαταλέγονται στους βασικούς στόχους της Διάσκεψης για τη Λιβύη, η οποία διεξάγεται στο Βερολίνο, με οικοδέσποινα τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τη συμμετοχή μιας σειρά ξένων ηγετών, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο τραπέζι της Διάσκεψης παρακάθονται οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), Φάγεζ Αλ Σάρατζ, αλλά και ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Ο στόχος της διάσκεψης

Στόχος της διάσκεψης στην οποία οικοδέσποινα είναι η Άνγκελα Μέρκελ, είναι η συμφωνία μίας μόνιμης εκεχειρίας και η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Λίγο πριν αρχίσει η διάσκεψη, οι πρόεδροι της Ρωσίας Πούτιν και Τουρκίας Ερντογάν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Σύμφωνα με πηγή που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο TASS, “μία τέτοια συνάντηση έχει προγραμματιστεί”. Σημειώνεται πως με παρέμβαση του Ρώσου προέδρου και του Τούρκου ομολόγου του είχε αποφασιστεί πριν από μερικές ημέρες η εκεχειρία στη Λιβύη.

Επαφές Μέρκελ και Χάικο Μάας με τους Χαφτάρ – Αλ Σάρατζ

Νωρίτερα η καγκελάριος και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μας είχαν επαφές πριν τη σύνοδο με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ερντογάν: «Να διασφαλιστεί η εκεχειρία»

Στη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι οι κοινές προσπάθειες Μόσχας Άγκυρας κατάφεραν να φέρουν μια σχετική ηρεμία στη Λιβύη. Και ζήτησε «να τερματιστεί η επιθετική στάση του Χαφτάρ για να εφαρμοστεί μια πολιτική διαδικασία για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη», όπως μεταδίδει το Anadolu. Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αν και «δεν λύθηκαν όλα στη Μόσχα, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, καθώς μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν στήριξε τη συμφωνία εκεχειρίας ακόμα, ωστόσο, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά».

Δείτε την άφιξη των ηγετών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments