Διεθνή

Κύπρος ΑΟΖ: Ενοχλημένη η Λευκωσία για την επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8

Κύπρος ΑΟΖ: Ενοχλημένη η Λευκωσία για την επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8
Κύπρος ΑΟΖ: Έντονα ενοχλημένη δηλώνει η Λευκωσία με την επέμβαση της Τουρκίας στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Κύπρος ΑΟΖ: “Είμαστε έντονα ενοχλημένοι από τη νέα έκνομη ενέργεια της Τουρκίας που αφορά την επέμβασή της στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ”, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ύστερα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργο Λιλλήκα. Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως δυστυχώς η Τουρκία έχει γίνει ο πειρατής της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου, και δεν σέβεται ούτε το διεθνές δίκαιο, ούτε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά και δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε χώρες οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει τις έκνομες της προσπάθειες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Υπενθύμισε εξάλλου τα σχετικά συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη σημερινή συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, όπου, όπως είπε, θα θέσει πολύ έντονα το θέμα της νέας παραβίασης από την Τουρκία και θα ζητήσει την πιο ενεργό ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο για το θέμα της νέας απαράδεκτης και παράνομης ενέργειας της Τουρκίας αλλά και την πιο έντονη δραστηριοποίηση της Ένωσης σε όλα τα θέματα που απασχολούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται, πως χθες έγινε γνωστό ότι το πλωτό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” κατευθύνθηκε στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ. «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Συγχρόνως, στην ανακοίνωσή του, εξαπολύει βολές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς χαρακτήρισε παράνομες τις τουρκικές γεωτρήσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση σιωπά από το 2003, για την υπεξαίρεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε οποιαδήποτε δήλωση έκανε, δεν ανέφερε τους Τουρκοκύπριους και αγνόησε την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Καταρχάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τερματίσει τις προκατειλημμένες πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών που απέχουν πολύ από αυτή την πραγματικότητα υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού» καταλήγει η ανακοίνωση της Άγκυρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments