Πολιτική

Διάσκεψη Βερολίνου: Στάση αναμονής από την Αθήνα – Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Διάσκεψη Βερολίνου: Στάση αναμονής από την Αθήνα – Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας
Διάσκεψη Βερολίνου: Στην Αθήνα είναι συγκρατημένοι μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη - Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Νίκος Δένδιας για να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Διάσκεψη Βερολίνου: Η κυβέρνηση διατηρεί την ψυχραιμία της μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου και κρατάει “μικρό καλάθι”. Αυτό που περιμένουν όλοι στο Μαξίμου στην ουσία είναι η συμμετοχή του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως για το τι ακριβώς συνέβη στο Βερολίνο και έτσι να μπορέσει η Αθήνα να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και να τοποθετηθεί επακριβώς πάνω στο ζήτημα.

Η ενόχληση πάντως για τη μη κλήση της χώρας μας στη Διάσκεψη είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζει να υπάρχει, ακριβώς όπως εκφράστηκε από τον πορωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τηλεφωνική επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ. Για τους λόγους αυτούς, η Αθήνα δεν… πείθεται καθόλου με την υπόσχεση που δόθηκε μετά το πέρας της Διάσκεψης χθες, ότι την επόμενη φορά θα κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εμμένει στη θέση της για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Προς αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές χαιρετίζουν τη δέσμευση των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου για την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Δε φαίνεται να έγινε συζήτηση για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στο Βερολίνο

Το θέμα που “καίει” την ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να συζητήθηκε στη Διάσκεψη. Ο πρωθυπουργός, πάντως, είχε επικοινωνήσει πριν από τη διάσκεψη τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρωθυπουργό να ζητάει να ληφθεί υπόψη το κεκτημένο για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Αυτό που είχε γίνει τότε ήταν να καταδικαστεί από τους Ευρωπαίους η τουρκική παραβατικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου με Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. 

Το μόνο που ζητάει η Αθήνα από τις Βρυξέλλες είναι να παραμείνουν σε αυτή τη θέση. Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξη του στον Alpha ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος η ελληνική πλευρά ν’ ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ σε επίπεδο ηγετών (Συνόδου Κορυφής) σχετικά με τη Λιβύη, εφόσον δεν υπερτονίζεται η καταδίκη του μνημονίου ή ακόμη και η ανάγκη ακύρωσής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments