Διεθνή

Απίθανο τι μπορεί να σου συμβεί αν έχεις αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Απίθανο τι μπορεί να σου συμβεί αν έχεις αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων
Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για όλους όσους έχουν αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Στις μέρες μας τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα αυτοκίνητα έχουν αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων. Από τη στιγμή που καθημερινά αρκετός κόσμος το χρησιμοποιεί είναι καλό να γνωρίζουμε και τους κινδύνους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό ο ηθοποιός Anton Yelchin έχασε τη ζωή του όταν SUV με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων κύλησε και τον συνέθλιψε. Η προσοχή μας θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν το όχημα που θα κληθούμε να οδηγήσουμε δεν είναι δικό μας, αλλά νοικιασμένο. Πριν κάνουμε τα πρώτα χιλιόμετρα πρέπει να ζητήσουμε από τον υπεύθυνο του γραφείου ενοικίασης να μας δείξει τη λειτουργία του. Όπως επίσης και αν το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο. Η ίδια ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε επιπλέον οδηγό.

Στο αυτόματο κιβώτιο εμφανίζεται με φωτεινή ένδειξη μια επιλογή τόσο δίπλα ή πάνω στον επιλογέα, όσο και στον πίνακα οργάνων. Συνήθως η σειρά είναι από πάνω προς τα κάτω: P (Parking), R (Reverse), N (Neutral), D (Drive). Κάθε φορά που εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι έχει επιλεγεί η σχέση που επιθυμούμε (π.χ. όπισθεν ή Drive) και ξεκινάμε πάντα με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα. Ιδίως αν βρισκόμαστε σε επικίνδυνα σημεία, όπως στην προβλήτα ενός λιμανιού ή σε γειτονιές όπου παίζουν παιδιά.

Σε κάποια μοντέλα μόλις ο οδηγός ανοίξει την πόρτα του, ενεργοποιείται αυτόματα η θέση Parking στο κιβώτιο. Έτσι ακόμη και αν ο οδηγός βγει απρόσεκτα, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να τσουλήσει. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Μεγάλη προσοχή απαιτείται και στη χρήση του ηλεκτρικού χειρόφρενου. Η θέση όπου βρίσκεται είναι είτε ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, είτε στο ταμπλό, αριστερά από το τιμόνι. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να το φθάσει και να το απενεργοποιήσει ένα παιδί που κάθεται πίσω, χωρίς να το προσέξουμε.

Οφείλουμε να έχουμε πάντα δεμένα τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα αλλά και όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο να επιλέγουμε τη θέση Parking και όχι τη Neutral. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν λειτουργούν όμοια όλα τα ηλεκτρικά χειρόφρενα. Στα περισσότερα ενεργοποιείται το χειρόφρενο τραβώντας το κουμπί προς τα έξω. Υπάρχουν όμως και ορισμένα όπου χρειάζεται να πατήσουμε το κουμπί. Ακόμη και αν το δικό μας όχημα έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι και αυτό στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ενεργοποιείται με τον παρόμοιο ή τον αντίθετο τρόπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments