Πολιτισμός

Υπουργείο Πολιτισμού πνευματικά δικαιώματα: Βιώσιμη λύση με σεβασμό στους δημιουργούς

Υπουργείο Πολιτισμού πνευματικά δικαιώματα: Βιώσιμη λύση με σεβασμό στους δημιουργούς
Υπουργείο Πολιτισμού πνευματικά δικαιώματα: Λύση βασισμένη στη νομιμότητα, τους κανόνες και το βιώσιμο πλάνο προκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών.

Υπουργείο Πολιτισμού πνευματικά δικαιώματα: Την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμης λύσης με απόλυτη διαφάνεια προτείνει το υπουργείο Πολιτισμού όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. Λύση βασισμένη στη νομιμότητα, τους κανόνες και το βιώσιμο πλάνο στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό για τους δημιουργούς.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα, το Υπουργείο Πολιτισμού αφού έκανε μια αναδρομή των μέχρι τώρα βημάτων ξεκαθαρίζει ότι κάνει και θα κάνει ό,τι χρειαστεί, για να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς διαφάνειας, που θα εξασφαλίζει το μέλλον των καλλιτεχνών.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι “οι ανεξάρτητες οντότητες διαχείρισης (ΑΟΔ) γνωστοποιούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, αλλά και στη βάση των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει για τη σύστασή τους ο ελληνικός νόμος. Η σύστασή τους δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού ή της διοίκησης. Η ύπαρξη ΑΟΔ -οι οποίες λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρώπης- προβλέπεται από το ενωσιακό δίκαιο και από την Οδηγία για τη συλλογική διαχείριση”.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, κατόπιν εισήγησης του ΟΠΙ, εξέδωσε διαπιστωτική πράξη σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία είναι ΑΟΔ, καθότι πληροί όλες τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Το Υπουργείο απαντά και στα περί καθυστερήσεων ή μη ξεκάθαρης τοποθέτησης για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι “στόχος είναι η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τούτο σημαίνει ότι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται οι ίδιοι το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το ΥΠΠΟ, έχει μείνει πιστό στα βήματα που τέθηκαν από κοινού με τους δημιουργούς. Ειδικότερα:

*Το Υπουργείο έχει αναθέσει στον ΟΠΙ τη διενέργεια ελέγχου στην ΕΥΕΔ μέσω ανεξάρτητης εταιρείας. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Η διενέργεια ελέγχου συμφωνήθηκε με τους δημιουργούς στις 14 Οκτωβρίου 2019, προκειμένου να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι θα παραλάβει ο νέος οργανισμός.

*Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε, ο νέος οργανισμός να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας. Το ΥΠΠΟΑ επισημαίνει ότι ο νέος οργανισμός πρέπει να είναι κατά νόμο (4481/2017) βιώσιμος, άλλως τίθενται σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δημιουργών. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΙ, η πλειοψηφία των ΟΣΔ προκειμένου να αδειοδοτηθεί, έχει προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με την προσκόμιση της έκθεσης, η οποία θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα, θα ακολουθηθεί η κατά νόμον διαδικασία αδειοδότησης.

Οι αναφορές του Υπουργείου Πολιτισμού στο ζήτημα της βιωσιμότητας, είναι κρίσιμη, καθώς οι καλλιτέχνες έχουν βιώσει τι σημαίνει να μην υπάρχει πλάνο, διαφάνεια και χρηματοδότησει και έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από ιστορίες κακοδιαχείρισης ή πρόχειρης αντιμετώπισης μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης. Έχει τέλος σημασία, η δέσμευση του υπουργείου για την προστασία των δημιουργών και των δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά και η επεξεργασία σειράς μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments