Αθλητισμός

Μίμης Δομάζος: Ο “Στρατηγός” των ελληνικών γηπέδων έκλεισε τα 78 του χρόνια

Μίμης Δομάζος: Ο “Στρατηγός” των ελληνικών γηπέδων έκλεισε τα 78 του χρόνια
Τον αποκαλούσαν "στρατηγό" λγω του απαράμιλλου στιλ του και των ηγετικών ικανοτήτων του στο γήπεδο. Ο Μίμης Δομάζος γεννήθηκε σαν σήμερα και από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο.

Ήταν ο δεύτερος χειμώνας αυτός του 1942 που η πείνα της κατοχής μάστιζε την Ελλάδα. Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιανουαρίου και ένα φως ανέτειλε στον ουρανό όταν άνοιξε για πρώτη φορά τα μάτια του ο “Στρατηγός”. Για 21 συναπτά έτη ο τεράστιος Μίμης Δομάζος, έγραψε ιστορία στο ελληνό ποδόσφαιρο με χρυσά γράμματα, που μέχρι και σήμερα μνημονεύεται. Το σπίτι της κυρίας Ουρανίας, της μητέρας του ήταν απέναντι από τη θύρα 12 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κι ο μικρός Μίμης ήθελε κάποια στιγμή να βρεθεί μέσα στο γήπεδο αυτό. Που τον έχανες και που τον έβρισκες κυνηγούσε μια μπάλα. Πρώτη του ομάδα η Άμυνα Αμπελοκήπων.

Ο μικρός γρήγορα έγινε σταρ στη μικρή αυτή ομάδα. Μάλιστα δεν έκρυβε τη διάθεση να παίξει στην καλύτερη ομάδα εκείνης της εποχής, τον Ολυμπιακό, σχεδόν ισόβιο πρωταθλητή. Έτσι του βγήκε το παρατσούκλι «Ολυμπίκ». Μόνο που η μοίρα τον προόριζε για το ακριβώς αντίθετο. Να αποκαθηλώσει τον ποδοσφαιρικό βασιλιά από τον θρόνο του.

Από την Άμυνα Αμπελοκήπων όπου ξεκίνησε μεταγράφεται το 1959 στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών. Στο “τριφύλλι” έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου.  Βρίσκεται στην πρώτη θέση με 538 συμμετοχές στο Ελληνικό πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει 14 τίτλους συνολικά και σκοράρει 139 φορές. Θρυλείται ότι για τη μεταγραφή του απ’ την Άμυνα Αμπελοκήπων στον Παναθηναϊκό πήρε δώρο ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα.

Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε συνολικά 13 τίτλους και ήταν αρχηγός της ομάδας για περίπου 15 χρόνια. Τη διετία 1978-1980 αγωνίστηκε στην ΑΕΚ κατακτώντας ένα πρωτάθλημα.

Το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό με τη φανέλα του οποίου ήθελε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Είναι 50 φορές διεθνής κάνοντας το ντεμπούτο του στις 2 Δεκεμβρίου του 1959 στη Λεωφόρο εναντίον της Δανίας. Σημειωτέων δεν ήταν ούτε 18 ετών!  Στο ίδιο γήπεδο στις 11 Νοεμβρίου του 1980 τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στο φιλικό εναντίον της Αυστραλίας, χρίστηκε μάλιστα και σκόρερ σε ηλικία 39 ετών γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο σε ηλικία ποδοσφαιριστή που πέτυχε γκολ με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Λόγω του απαράμιλλου στιλ του και των ηγετικών ικανοτήτων του στο γήπεδο, πήρε το παρατσούκλι “Στρατηγός”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments