Διεθνή

Νέος κοροναϊός συμπτώματα: Τι είναι και πως μεταδίδεται

Νέος κοροναϊός συμπτώματα: Τι είναι και πως μεταδίδεται
Νέος κοροναϊός συμπτώματα: Ανησυχία επικρατεί στην Κίνα αλλά και σε όλον τον κόσμο από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Η επιδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες της Κίνας. Το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαίωσε και η Σιγκαπούρη.

Νέος κοροναϊός συμπτώματα: Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο κινεζικό έτος που ξεκινά το Σάββατο. Ο νέος Κοροναϊός γνωστός στους επιστήμονες ως 2019-nCoV είναι θανατηφόρος ιός. Εκτιμάται ότι ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών στην Ουχάν, όπου πραγματοποιούνταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Κάποιοι ερευνητές αναφέρουν πως η μετάδοση του ιού έγινε από φίδια.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Medical Virology» αναφέρει πως η γενετική ανάλυση του ιού έδειξε πως κατά πάσα πιθανότητα τα φίδια είναι αυτά που μεταδίδουν τον νέο κοροναϊό, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία. Ο 2019-nCoV ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια ιών που περιλαμβάνει τόσο τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί τον SARS. Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από το 2019-nCoV, εμφανίζουν οξεία, σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού και, σε πολλές περιπτώσεις, πνευμονία με πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν, επίσης, γαστρεντερολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, καθώς και νεφρική ανεπάρκεια. Ωστόσο, ορισμένοι έχουν απλώς εκδηλώσει μια ήπιας μορφής αναπνευστική λοίμωξη.

Ο 2019-nCoV έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, εφόσον έχει προηγηθεί στενή επαφή. Ως τέτοια, ορίζεται:

  • Η επαφή που υπάρχει μεταξύ του ασθενή και των ατόμων που τον φροντίζουν.
  • Η παραμονή στον ίδιο χώρο με τον ασθενή κατά την φάση της λοίμωξης.
  • Έχουν αναφερθεί περιστατικά μετάδοσης του ιού από ασθενείς σε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση σε αρκετές ενδημικές χώρες.

Από πού πηγάζει ο 2019-nCoV;

Επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να εντοπίσουν την αρχική πηγή του ιού. Ωστόσο, εικάζουν ότι μπορεί να προέρχεται από κάποιο ζώο. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων:

  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βοηθήστε επίσης τα μικρά παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αν δεν είναι διαθέσιμα νερό και σαπούνι, τότε χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
  • Καλύψτε την μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντηλο, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το στο καλάθι απορριμμάτων.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
  • Αποφύγετε την στενή επαφή, όπως ανταλλαγή φιλιού, κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας, τα πόμολα, οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.
  • Αν και ακόμα δεν έχουν εκδοθεί ταξιδιωτικές οδηγίες, τα μέτρα στα αεροδρόμια που συνδέονται με την Κίνα είναι αυξημένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments