Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση Brexit: H Ένωση διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή της στη Βρετανία

Ευρωπαϊκή Ένωση Brexit: H Ένωση διόρισε τον πρώτο πρεσβευτή της στη Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον διορισμό ενός πρώτου πρεσβευτή στη Βρετανία, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντα του από 1ης Φεβρουαρίου, την επομένη του Brexit.

Ευρωπαϊκή Ένωση Brexit: “O Πορτογάλος Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, πρώην πρεσβευτής της Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα ηγείται της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Βρετανία, η οποία έγινε τρίτη χώρα” ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο διορισμός κοινοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα θα είναι “ο πρώτος επικεφαλής της μέλλουσας αντιπροσωπείας της Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας”.

Η θητεία του θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου “ημερομηνία από την οποία η Βρετανία θα είναι μια τρίτη χώρα”. Ο 62χρονος Πορτογάλος ήταν πρεσβευτής της Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη από το 2015 έως το 2019, αφότου διετέλεσε ο πρώτος πρεσβευτής στις ΗΠΑ από 2010 έως το 2014. Τότε είχε μετάσχει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP), συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Με σπουδές στη δημοσιογραφία, ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα είναι έμπειρος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ήταν επίσης ο επικεφαλής του γραφείου του πρώην προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα ήταν εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής κυβέρνησης σε μια εποχή όπου ο νυν πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ήταν ακόμη δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες.

Υπεγράφη η συμφωνία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Υπενθυμίζεται, πως Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ υπέγραψαν για το Brexit και πλέον απομένει να επικυρωθεί η συμφωνία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συμφωνήσει πως το «διαζύγιο» θα έρθει στις 31 Ιανουαρίου. «Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε για το Brexit σε ανάρτησή της στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αφού εγκρίθηκε επισήμως από την φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ, το κείμενο της συμφωνίας θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι διπλωμάτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν γραπτώς τη συμφωνία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου. «Αναπόφευκτα τα πράγματα θα αλλάξουν, όμως η φιλία μας θα παραμείνει. Ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο ως εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με tweet στον επίσημο λογαριασμό του. Και πρόσθεσε, στα γαλλικά: «Προσβλέπω να γράψουμε αυτή τη νέα σελίδα μαζί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments