Διεθνή

Ιράν πυρηνικά: Η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο σε οποιοδήποτε ποσοστό

Ιράν πυρηνικά: Η Τεχεράνη μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο σε οποιοδήποτε ποσοστό
Ιράν πυρηνικά: Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο σε οποιοδήποτε επίπεδο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας.

Ιράν πυρηνικά: Το Ιράν έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίζει ουράνιο σε οποιοδήποτε επίπεδο, εφόσον το αποφασίσουν οι αρχές της χώρας, ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής διευθυντής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας. «Οποιαδήποτε στιγμή, αν ληφθεί η απόφαση, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (του Ιράν), ως εκτελεστικό όργανο, θα είναι σε θέση να εμπλουτίσει ουράνιο σε οποιοδήποτε ποσοστό», γράφει ο Αλί Ασγάρ Ζαρεάν σε μια αναφορά που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας αυτής.

Στις αρχές του μήνα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα άρει τους περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου, αποδεσμευόμενη περαιτέρω από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την πυρηνική συμφωνία του 2015. Διαβεβαιώνει όμως ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ, τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από την πυρηνική συμφωνία το 2018 και επέβαλαν ξανά κυρώσεις στο Ιράν, στο πλαίσιο της πολιτικής άσκησης «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι θέλει να εξαναγκάσει το Ιράν να συμφωνήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία που δεν θα αφορά μόνο τα πυρηνικά αλλά και το βαλλιστικό πρόγραμμά του, καθώς και την εμπλοκή του στις περιφερειακές συρράξεις. Η Τεχεράνη διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί για όσο διάστημα υπόκειται σε κυρώσεις.

Ιράν: «Μην κάνετε ότι κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος»

Προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ώστε να μην “αντιγράψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες υπονομεύοντας τη συμφωνία της Τεχεράνης” έστειλε ο πρόεδρος του Ιράν. Εάν το πράξουν αυτό είπε, «το Ιράν δεν θα επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων είτε επιβιώσει η συμφωνία είτε όχι». Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενεργοποίησαν αυτό τον μήνα έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015, κατηγορώντας το Ιράν ότι παραβιάζει τη συμφωνία που φυλλορροεί όλο και περισσότερο αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από αυτήν το 2018 και στη συνέχεια επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών μπορεί τελικά να οδηγήσει στην παραπομπή της υπόθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προκειμένου να επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει με διάφορα βήματα αν αυτό συμβεί, περιλαμβανομένης της αποχώρησης από τη συμφωνία του 2015 ή ακόμη της αποχώρησης από τη Συνθήκη μη διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT), που αποτελεί τη βάση για τον παγκόσμιο έλεγχο των πυρηνικών όπλων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments