Ελλάδα

Πλατεία Ομονοίας έργα: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Επιστρέφει το συντριβάνι [pics]

Πλατεία Ομονοίας έργα: Ολοκληρώνεται η ανάπλαση – Επιστρέφει το συντριβάνι [pics]
Πλατεία Ομονοίας έργα: Η ανακατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης.

Πλατεία Ομονοίας έργα: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης της ιστορικής πλατείας της Αθήνας. Η ανακατασκευή της πλατείας Ομονοίας θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, όταν και θα δοθεί σε χρήση, ενημέρωσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης.

Εδώ και αρκετούς μήνες η πλατεία Ομονοία είναι κλειστή και είναι περιφραγμένη με λαμαρίνες, ενώ ο εσωτερικός της χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Η ιστορική πλατεία της πρωτεύουσας αλλάζει όψη με το σημαντικότερο γεγονός να είναι η επαναφορά του σιντριβανιού. Πρόσφατες φωτογραφίες από τα έργα που γίνονται δείχνουν την πλατεία Ομονοίας με το συντριβάνι να δεσπόζει. Τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών.

Αρχικός στόχος ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο δεν έγινε εφικτό. Η νέα κατασκευή θα παραπέμπει στο ιστορικό συντριβάνι που ήταν το κόσμημα όλης της περιοχής κατά το παρελθόν.

Με βάση όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

  • Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.
  • Ένας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.
  • Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.
  • Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.
  • Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα.

Η τελευταία ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας έγινε την περίοδο πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και προκάλεσε γενική κατακραυγή για το αισθητικό της αποτέλεσμα. Η επαναφορά του υδάτινου στοιχείου στην Ομόνοια αλλάζει πολλά, αναφέρει ο Νίκος Βατόπουλος στην Καθημερινή, εξηγώντας ότι, καθώς «καταργεί τον ρόλο της πλατείας ως κέντρο διερχομένων και σηματοδοτεί μια μεταβολή που σφραγίζεται από ένα αέρα αισιοδοξίας. Οργανώνει το βλέμμα γύρω από άξονες και φέρνει ένα στοιχείο κίνησης, διασπώντας ένα γκρίζο τοπίο».

Δείτε πως ήταν η πλατεία Ομονοίας όταν είχε ακόμα συντριβάνι:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments