Ελλάδα

Αποκλειστικό: Διακινητές βγάζουν στο σφυρί άδειες διαμονής & άσυλο στην Ελλάδα

Αποκλειστικό: Διακινητές βγάζουν στο σφυρί άδειες διαμονής & άσυλο στην Ελλάδα
Βγάζουν στο σφυρί κατά δεκάδες τις άδειες διαμονής αιτούντων ασύλου και εξαφανίζονται.

Τα κενά ασφαλείας στην διαδικασία ασύλου εκμεταλλεύονται χωρίς ενδοιασμό και με κάθε τρόπο διακινητές, για να κερδοσκοπήσουν εις βάρος μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν παράνομα στην χώρα μας με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Pagenews.gr οι επιτήδειοι βγάζουν στο σφυρί κατά δεκάδες τις άδειες διαμονής αιτούντων ασύλου και εξαφανίζονται, αφού λάβουν τα χρήματα από τους μετανάστες.  Υποψήφιοι πελάτες τους όσοι μπαίνουν παράνομα στην χώρα και έχουν λόγους να αποφεύγουν τους ελέγχους στα νησιά και τους αστυνομικούς ελέγχους στην ενδοχώρα, αλλά και άτομα τα οποία δεν επιθυμούν να στοιβαχτούν με χιλιάδες άλλους στα hotpots.

“Πωλείται άσυλο στην Ελλάδα”

Οι άδειες διαμονής βγαίνουν σε “δημοπρασία” αφού πρώτα οι διακινητές ανακοινώσουν, μέσω social media κυρίως, ότι τις έχουν στην κατοχή τους και στη συνέχεια σε ιδιωτική επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους αρχίζει το παζάρι. Σε μια από αυτές τις αγγελίες οι οποίες διακινούνται συνομωτικά σε ομάδες διακινητών σε κοινωνικά δίκτυα, ένας από τους διακινητές οργίασε κυριολεκτικά απλώνοντας επιδεικτικά τις άδειες διαμονής στο πάτωμα.

pagenews.gr

Διαθέτουν προς πώληση άδειες διαμονής για σχεδόν κάθε περίπτωση, για ολόκληρες οικογένειες μεταναστών, ή μόνο για παιδιά ή μόνο για άνδρες, όπως και για γυναίκες, ανάλογα πάντα με τις άδειες που έχουν στην κατοχή τους. Οι τελευταίες άδειες που βγήκαν στο σφυρί στην “αγορά ασύλου” εκδόθηκαν από το Γραφείο Ασύλου Σκαραμαγκά και το Γραφείο Ασύλου Αλίμου από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2020 και φέρουν τις σφραγίδες και τις υπογραφές υπαλλήλων.

Η μέθοδος είναι ακριβώς η ίδια με την οποία άλλοι πουλάνε κλεμμένα διαβατήρια και ταυτότητες Ευρωπαίων πολιτών σε όσους θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενοι την ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωσηξ, σε όσους κατέχουν ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ταρίφα 300 ευρώ

Αρχικά, οι διακινητές αυτών των προσωρινών αδειών διαμονής δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικόνες των αδειών στις οποίες φαίνονται οι ημερομηνίες έκδοσης, το ονοματεπώνυμο, το φύλο και η ηλικία των κατόχων, καθώς επίσης και οι ημερομηνίες υποβολής των αιτημάτων και η ημερομηνία λήξης. Η πώληση συνεχίζεται σε ιδιωτική επικοινωνία των διακινητών με τους ενδιαφερόμενους. Εφόσον συμφωνηθεί η τιμή, η οποία μπορεί να αγγίξει και τα 300 ευρώ για κάθε άδεια διαμονής, προχωρούν στην αγοραπωλησία.

pagenews.gr

pagenews.gr

Οι διακινητές αφού εξασφαλίσουν ότι η επικοινωνία τους με τους υποψήφιους αγοραστές δεν θα διαρρεύσει στις Αρχές, ζητούν από τους ενδιαφερόμενους φωτογραφία προσώπου τους ώστε να διαπιστώσουν ότι ο ενδιαφερόμενος μοιάζει με τον νόμιμο κάτοχο της άδειας διαμονής. Αν τα δύο πρόσωπα μοιάζουν, τότε προχωρά η πώληση, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες υποδείξεις στον υποψήφιο αγοραστή να τροποποιήσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του ώστε οι δύο εικόνες να ταιριάζουν όσο περισσότερο γίνεται. Στη συνέχεια, οι αγοραστές με το “μαγικό χαρτί” στο χέρι μπορούν να εγκατασταθούν στην χώρα και να προχωρήσουν στην διαδικασία ασύλου χωρίς κανείς να υποψιασθεί τίποτα.

“Χάθηκαν 115.000”

Παρόλο που τα έγγραφα αυτά δεν προστατεύονται με απολύτως κανέναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να μην πλαστογραφούνται, οι διακινητές προτιμούν να διακινούν γνήσιες άδειες διαμονής αιτούντων άσυλο. Όπως εξηγεί στο Pagenews.gr αστυνομική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας, κάτοχοι τέτοιων αδειών προσωρινής διαμονής τις δηλώνουν κλοπή ή απώλεια “με το τσουβάλι” στα αστυνομικά τμήματα και στη συνέχεια ζητούν την επανέκδοση τους.

Σε περίπτωση κατά την οποία άτομα τα οποία έχουν αγοράσει μια προσωρινή άδεια διαμονής στην χώρα, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο ολόκληρη την διαδικασία καταγραφής και ελέγχου, δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα μιας και οι άδειες αυτές είναι γνήσιες. Σε έναν αστυνομικό έλεγχο στον δρόμο οι αστυνομικοί δεν έχουν την δυνατότητα να διενεργήσουν ταυτοποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα άτομα αυτά προσαχθούν και από την εξακρίβωση προκύψει ότι οι άδειες ανήκουν σε άλλα άτομα από τους κατόχους τους.

pagenews.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι “μνημειώδεις” οι αστοχίες του πλαισίου που διέπει την έκδοση αυτών των αδειών προσωρινής διαμονής. Σε πάρα πολλές τέτοιες άδειες  ο καθένας δηλώνει ότι προσωπικά στοιχεία θέλει χωρίς να μπορεί να γίνει διασταύρωση με την χώρα από την οποία δηλώνει ότι κατάγεται. Μάλιστα οι Αρχές έχουν εντοπίσει  πολλές τέτοιες άδειες στις οποίες οι αιτούντες άσυλο στην χώρα μας δηλώνονται ως άστεγοι ή ότι διαμένουν σε “διάφορα ξενοδοχεία” καθιστώντας απολύτως αδύνατο τον εντοπισμό τους.

Είναι πρόσφατη δε η αποκάλυψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ότι “χάθηκαν” περισσότερα από 100.000 άτομα τα οποία είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου στην χώρα μας. “Από το 2016 μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 156.529 αιτήσεις ασύλου. Εξετάσθηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000. Που βρίσκονται 115.000 άνθρωποι τους οποίους το σύστημα δεν τους δικαίωσε;” ανέφερε στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοϊδης. Πρακτικά, όλο αυτό σημαίνει ότι οι διακινητές ενδεχομένως να έχουν στην κατοχή τους προς πώληση πολύ μεγάλο αριθμό αυτών των αδειών διαμονής αιτούντων ασύλου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments