Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση – Κίνα: Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν σχεδιάζουν ειδική σύνοδο κορυφής

Ευρωπαϊκή Ένωση – Κίνα: Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν σχεδιάζουν ειδική σύνοδο κορυφής
Ευρωπαϊκή Ένωση - Κίνα: Άνγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχεδιάζουν ειδική σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα.

Ευρωπαϊκή Ένωση – Κίνα: Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλουν να σώσουν την Συμφωνία για επενδύσεις με την Κίνα με μια ειδική σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο Πεκίνο. Για τον σκοπό αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν θέλουν να ταξιδέψουν στην κινεζική πρωτεύουσα τον Ιούνιο μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σαρλ Μισέλ, γράφει σήμερα η Handelsblatt.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα και απλώς επεσήμανε ότι η επενδυτική συμφωνία είναι ένας στόχος της Ένωσης: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια συγκεκριμένη διάσκεψη ή τον προγραμματισμό της συνόδου κορυφής τώρα», είπε.

Η Ένωση και η Κίνα διαπραγματεύονται από το 2013 για το πώς οι δύο πλευρές μπορούν να άρουν τα εμπόδια για τους επενδυτές. Στη σύνοδο κορυφής τον περασμένο Απρίλιο, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες μέχρι τα τέλη του 2020. Μέχρι στιγμής η ολοκλήρωση των συνομιλιών σχεδιάζεται να γίνει κατά την σύνοδο κορυφής των αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στην Λειψία τον Σεπτέμβριο, δηλαδή κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ένωσης. Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φέρει ακόμη την επιθυμητή πρόοδο.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Ένωση καθώς σε μερικές ώρες η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί την ” ευρωπαϊκή οικογένειά”.

Τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) ο Βρετανός πρωθυπουργός θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την Ένωση έπειτα από 47 χρόνια. Σε ομιλία του προς το έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ. Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments