Διεθνή

Γαλλία – «Σαρλ ντε Γκολ»: Στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο

Γαλλία – «Σαρλ ντε Γκολ»: Στην Ανατολική Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο
Γαλλία - «Σαρλ ντε Γκολ»: Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει το Παρίσι, ενισχύοντας την παρουσία του στην Μεσόγειο με το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ».

Γαλλία – «Σαρλ ντε Γκολ»: Τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύει η Γαλλία προκειμένου να «διασφαλιστεί πλήρως η ασφάλεια σε μια στρατηγική για την Ευρώπη περιοχή». Ενόψει της ενίσχυσης αυτής, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, “Σαρλ ντε Γκολ” έφθασε την Πέμπτη στην ανατολική Μεσόγειο, επισήμως προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ. Την παραμονή, το γαλλικό πλοίο εντόπισε μια τουρκική φρεγάτα που συνόδευε ένα φορτηγό πλοίο το οποίο μετέφερε θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με προορισμό την Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, ο Εμανουέλ Μακρόν κατάγγελλε για άλλη μια φορά την τουρκική ανάμειξη στη σύγκρουση στη Λιβύη που «παραβιάζει κατάφωρα» τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Άγκυρα στη διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου.

Η Γαλλία είχε ήδη ανεβάσει τους τόνους εναντίον της Άγκυρας κατά την τουρκική επίθεση τον Οκτώβριο εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχων των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Τουρκία, που διεξήχθη στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο. «Πρέπει κάποια στιγμή, απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν βλέπει πλέον όρια στη δράση του, να πούμε στοπ», εκτιμά ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία και ερευνητής στο κέντρο Carnegie Europe στις Βρυξέλλες. «Πολιτικά είναι εύκολο να το κάνεις, αυτό έχει μόλις κάνει στο Παρίσι. Προφανώς, επί του πεδίου, είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Όμως μόνο η γλώσσα της ισχύος γίνεται κατανοητή στην Άγκυρα», λέει.

Η Γαλλία, που έχει δεσμευθεί σε πολλά μέτωπα και είναι αντιμέτωπη με περιορισμούς προϋπολογισμού, βρίσκεται στο «όριο των δυνατοτήτων της για ναυτική δράση» προειδοποιούσε τον Νοέμβριο ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης. Για τον Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ, ερευνητή που συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Thomas More, το Παρίσι «μάλλον αντιδρά παρά αναλαμβάνει δράση απέναντι στην τουρκική και τη ρωσική πίεση» στη Λιβύη.Τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα και η Μόσχα πήραν το πάνω χέρι στην κρίση στη Λιβύη μέσω παρεμβαλλόμενων μισθοφόρων: από τη μια πλευρά Ρώσοι της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρίας Βάγκνερ και από την άλλη προσκείμενοι στην Τουρκία Σύροι αντάρτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments