Οικονομία

Κτηματολόγιο Αθήνα: Πότε ξεκινά η διαδικασία για την πρωτεύουσα

Κτηματολόγιο Αθήνα: Πότε ξεκινά η διαδικασία για την πρωτεύουσα
Κτηματολόγιο Αθήνα: Ξεκινά σύντομα η διαδικασία της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο για την Αθήνα.

Κτηματολόγιο Αθήνα: Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η πρώτη φάση της διαδικασίας κτηματογράφησης κινήθηκε με εντυπωσιακούς ρυθμούς το τελευταίο οκτάμηνο. Από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν προκύπτει ότι η υποβολή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής ξεπέρασε το 72%, με τον συμβατικό στόχο να είχε τεθεί στο 55%. Η τάση αυτή οδήγησε τη διοίκηση του Κτηματολογίου στην εκτίμηση ότι εντός του Φεβρουαρίου το ποσοστό θα «αγγίξει» το 93% της επικράτειας.

Στην ίδια ανακοίνωση το Κτηματολόγιο γνωστοποίησε ότι στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης για την Αθήνα.

Η φάση της ανάρτησης είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Το πιθανότερο σενάριο όμως είναι να ξεκινήσει η διαδικασία εντός του Μαρτίου. Η ανάρτηση για την πρωτεύουσα θα διαρκέσει δυο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων διαμένουν στο εξωτερικό. Στη διάρκεια αυτής της φάσης, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν την ορθότητα της καταγραφής της περιουσίας τους και αν υπάρχουν λάθη θα πρέπει να διατυπωθούν εμπρόθεσμα οι απαραίτητες αντιρρήσεις. Εντός του 2020 στο στάδιο της ανάρτησης θα μπαίνουν σταδιακά και άλλες περιοχές της χώρας.

Στο σχετικό οδηγό, το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφέρει ότι η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) είναι κορυφαία στιγμή στη διαδικασία σύνταξης του Κτηματολογίου, καθώς δημοσιοποιείται για δύο μήνες στα γραφεία κτηματογράφησης, η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και δίνεται η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών. Σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, τα στοιχεία της ανάρτησης είναι: Ο κτηματολογικός πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, οργανωμένος ανά τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (που είναι μοναδικός για κάθε ακίνητο) και το κτηματολογικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments