Διεθνή

Γερμανία – Τόμας Κέμεριχ: Παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας

Γερμανία – Τόμας Κέμεριχ: Παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας
Γερμανία - Τόμας Κέμεριχ: Ο Τόμας Κέμεριχ παραμένει προσωρινά πρωθυπουργός της Θουριγγίας.

Γερμανία – Τόμας Κέμεριχ: Παρά την ανακοίνωση, χθες, της παραίτησής του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η εκλογή του με τις ψήφους της ακροδεξιάς, ο Τόμας Κέμεριχ φαίνεται ότι θα παραμείνει ακόμη ως πρωθυπουργός στη Θουριγγία, προκειμένου να μην υπάρξει νομικό και διοικητικό πρόβλημα για το κρατίδιο. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέμεριχ πριν από λίγο, προς το παρόν δεν συνιστάται να εγκαταλείψει τη θέση του, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έχει αποχωρήσει ενώ δεν ορίστηκε ποτέ νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η νομική υπηρεσία του κρατιδίου, εξήγησε, ότι πρότεινε ομόφωνα την παραμονή του στην πρωθυπουργία, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κοινοβούλιο και να κριθεί το ερώτημα της διάλυσής του και της προκήρυξης νέων εκλογών.

Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι επιθυμία του είναι να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται του δικαιώματος για αποδοχές ύψους περίπου 94.000 ευρώ για την σύντομη παραμονή του στη θέση, έπειτα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σκάνδαλο». Σύμφωνα με το δίκτυο «RedaktionsNetzwerksDeutschland», εάν ο κ. Κέμεριχ αποχωρούσε ήδη χθες από τη θέση του, έπειτα από θητεία περίπου 25 ωρών, θα ελάμβανε μισθό ενός μήνα, δηλαδή περίπου 17.500 ευρώ, ενώ κατά την αποχώρησή του θα έπρεπε να λάβει και εφ’ άπαξ ποσό ύψους περίπου 75.000 ευρώ. Το ποσό υπολογίζεται με βάση τον χρόνο παραμονής στη θέση, το ελάχιστο ωστόσο είναι οι έξι μήνες.

Άγκελα Μέρκελ: «Κακή μέρα για τη δημοκρατία το αποτέλεσμα στη Θουριγγία»

Τονίθζεται, ότι στη Γερμανία η εκλογή του φιλελεύθερου Τόμας Κέμεριχ στο αξίωμα του πρωθυπουργού στο μικρό γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. «Ασυγχώρητη» χαρακτήρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την εκλογή του Κέμεριχ με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), επιμένοντας μάλιστα ότι πρέπει να ανατραπεί. «Το αποτέλεσμα πρέπει να αντιστραφεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο επίσκεψης στη Νότια Αφρική και χαρακτήρισε τις εκλογές «μια κακή μέρα για τη δημοκρατία». «Ήταν μία κακή μέρα για τη δημοκρατία, μια μέρα που έσπασε τη μακρά και υπερήφανη παράδοση των αξιών του CDU. Αυτό δεν είναι σύμφωνο σε καμία περίπτωση σύμφωνο με αυτό που σκέφτεται το CDU, με τον τρόπο που έχουμε ενεργήσει από τη δημιουργία του κόμματός μας», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments