Διεθνή

Γερμανία – Χριστιανοδημοκράτες: Παραιτήθηκε η ηγέτης του CDU

Γερμανία – Χριστιανοδημοκράτες: Παραιτήθηκε η ηγέτης του CDU
Γερμανία - Χριστιανοδημοκράτες: Παραιτήθηκε από ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Γερμανίας η Ανεγκρέτ Κραμπ - Κάρενμπάουερ.

Γερμανία – Χριστιανοδημοκράτες: Μετά τον σάλο που προκλήθηκε στην Γερμανία και την κατακραυγή στην Θουριγγία, για τη συμμαχία με το AfD, η Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπάουερ, παραιτήθηκε από ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Η Κάρενμπάουερ δεν είxε μεγάλη δημοτικότητα και δύσκολα θα γινόταν αποδεκτή ως Καγκελάριος στην θέση της Άγκελας Μέρκελ. Μετά όμως και το φιάσκο στην Θουριγγία, όπου “έσπασε” την “παράδοση” που ήθελε κανένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου να μην συνεργάζεται με την ακροδεξιά, η πόρτα της εξόδου ήταν πλέον μονόδρομος.

Στην Θουριγγία το CDU στήριξε την συμμαχία με τον ακροδεξιό AfD, μια βραχύβια συνεργασία που κράτησε μόλις 24 ώρες και διαλύθηκε με παρέμβαση της Άγκελας Μερκελ.

Οι πολιτικοί των ελεύθερων δημοκρατών (FDP), η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, την οποία προέδρευε την Κράμπ – Κάρνεμπαούερ (CDU) και η ακροδεξιά ΑfD συνεργάστηκαν για να εκλέξουν τον υποψήφιο του FDP, Τόμας Κέμεριχ, ως πρωθυπουργό κάτι που προκάλεσε την αντίδραση την Γερμανίδας Καγκελάριου με αποτέλεσμα η συμμαχία αυτή να διαλυθεί εντός 24ώρου και να προκυρυχθούν νέες εκλογές στο κρατίδιο.

Η παραίτηση είναι και μια πολιτική ήττα και για την Άγκελα Μέρκελ που την είχε στηρίξει με κάθε μέσο από το 2008.

O Tόμας Κέμεριχ υπενθυμίζεται πως παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Θουριγγίας το Σάββατο. Ο φιλελεύθερος πολιτικός είχε εκλεγεί την περασμένη Τετάρτη με τις ψήφους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), αλλά και της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), προκαλώντας πολιτικό «σεισμό» στην χώρα. Η παραίτηση του Κέμεριχ ανακοινώθηκε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με τους αρχηγούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να αναζητούν την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση της κρίσης. Σύμφωνα με έγγραφο επί του οποίου συμφώνησαν οι αρχηγοί, «η εκλογή του Τόμας Κέμεριχ, η οποία κατέστη εφικτή μόνο με τις ψήφους της AfD, αποτελεί ασυγχώρητη διαδικασία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments