Οικονομία

ΦΑΓΕ: Η γεύση της ζωής μας

ΦΑΓΕ: Η γεύση της ζωής μας
ΦΑΓΕ: Εδώ και περίπου 100 χρόνια, ο όμιλος της οικογένειας Φιλίππου, προσφέρει γαλακτοκομικά προϊόντα από τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά.

Η οικογένεια Φιλίππου έχει καταγωγή από τον Δάφνο, πρώην Βοστινίτσα και ο παππούς των σημερινών βιομηχάνων ήταν μεγαλοκτηνοτρόφος. Πριν από το 1920 ο Γιάννης Φιλίππου ππου είχε ξεκινήσει με πρόβατα αγοράζει και γελάδια. Το τσουχτερό κρύο και ο βαρύς χειμώνας στα Βαρδούσια όπου έπεφτε πυκνό χιόνι τον ανάγκασε να κατέβει νοτιότερα φθάνοντας στην Αθήνα. Εκεί στον Άγιο Λουκά στα “εξοχικά” τότε Πατήσια φτιάχνει βουστάσιο. Εκτός όμως από αυτό ανοίγει και ένα γαλατάδικο.

Το γαλατάδικο το ανοίγει μαζί με τα τα παιδιά του Θανάση και Κώστα το 1922 στην Πατησίων 213 και επειδή πήγαν καλά οι δουλειές τα δύο αδέλφια άνοιξαν και δεύτερο μαγαζί το 1935 στην Πατησίων 217. Τα δύσκολα χρόνια ήρθαν με τον πόλεμο. Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το μαγαζί, αλλά μετά τον πόλεμο το άνοιξαν και πάλι.

Ο Θανάσης Φιλίππου ξεκίνησε το 1950 να φτιάχνει και να πουλά βούτυρο με την επωνυμία ΦΑΓΕ, δηλαδή Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις, χωρίς να γνωρίζει πως η οικογένεια Φιλίπποιυ θα ταϊζει την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού, 100 χρόνια μετά με το καλύτερο γιαούρτι.

Λίγα χρόνια μετά ο Γιάννης Φιλίππου εγκαινιάζει τις πρώτες διανομές γιαουρτιού στην Αττική. Χρησιμοποιούσε ένα φορτηγάκι που το αποκαλούσε ‘θωρηκτό τσέπης”, που έκανε όμως την δουλειά του πάρα πολύ καλά. Ο Γιάννης Φιλίππου είχε από μικρός εμπορικό πνεύμα και ήταν πολύ κοινωνικός. Ο Κυριάκος ήταν πιο πρακτικός και εσωστρεφής. Σπούδασε χημικός μηχανικός και ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο.

Τα δυο αδέρφια ανοίγουν το πρώτο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Γαλάτσι το 1964 μετά το 1975 το εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση. Ο κ. Κυριάκος Φιλίππου ήταν ο πρώτος που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 1980 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα με την εμπορική ονομασία Τotal. Το 1975, η Φάγε τελειοποίησε την τυποποίηση παρασκευής γιαουρτιού, η οποία άλλαξε ριζικά την ελληνική αγορά. Αυτό έκανε το γιαούρτι να έχει σταθερή γεύση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Νέες ποικιλίες και γεύσεις εισήχθησαν λίγο αργότερα. Το 1981 άρχισαν οι εξαγωγές προς την ευρωπαϊκή αγορά. Το Total, εισήχθη και έγινε τεράστια επιτυχία.

Το 1991 η ΦΑΓΕ εισήλθε στην τυροκομική αγορά, κατασκευάζοντας κυρίως παραδοσιακό ελληνικό τυρί. Παράγει, συσκευάζει και προμηθεύει στους καταναλωτές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μια ευρεία ποικιλία τυριών, όπως: Γραβιέρα, Τρικαλινό, Τρικαλινό Light, Γκούντα, Ένταμ, Πλάγια, Regato και Flair. Το 1993 η Φάγε εισήλθε στην αγορά φρέσκου γάλακτος, εισάγοντας το FAGE Fresh Milk σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία δημιούργησε νέα εργοστάσια αποκλειστικά για φρέσκο ​​παστεριωμένο γάλα, μια νέα γραμμή παστερίωσης ομογενοποίησης, νέων μηχανημάτων και συσκευασίας.

Επιπλέον, μετά από μια σημαντική επένδυση σε έρευνα και μηχανήματα, η Φάγε παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο προϊόν στην ελληνική αγορά, το Υψηλό Παστεριωμένο Γάλα, το οποίο δημιούργησε μια νέα κατηγορία γάλακτος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη δημοτικότητά της, η ΦΑΓΕ ξεκίνησε την εμπορία των προϊόντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από το 2001, η τεράστια δημοτικότητά της, ακόμη και εκτός Ελλάδος, οδήγησε στην δραστηριοποίησή της στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει την έδρα της στο Τζονστάουν της Νέας Υόρκης. Το γιαούρτι παρουσιάστηκε αργότερα στο περιοδικό Saveur. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εμφανίζεται σε πολλά περιοδικά και βιβλία που προωθούν την υγιεινή διατροφή. Τον Οκτώβριο του 2012, η ​​εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο.

H τρίτη γενιά από το 2006 έχει μπει δυνατά στις οικογενειακές business. Oι γιοι των Kυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, Aθανάσιος-Kύρος και Aθανάσιος κρατούν το «τιμόνι» της διοίκησης της ΦAΓE. O ένας από τη θέση του προέδρου και γενικού διευθυντή και ο άλλος από εκείνη του αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Kαι οι δύο έχουν περάσει στο πέρασμα των ετών από διάφορες θέσεις και πόστα και σε άλλες εταιρίες συμφερόντων της οικογένειάς τους, «μαζεύοντας» εμπειρίες και γνώσεις και μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στα μυστικά των επιχειρήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments