Διεθνή

Χάικο Μάας: “Η Λιβύη μπορεί να γίνει νέα Συρία”

Χάικο Μάας: “Η Λιβύη μπορεί να γίνει νέα Συρία”
Χάικο Μάας: Καμπανάκι κινδύνου κρούει για τη Λιβύη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Χάικο Μάας: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk τη σημασία της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύγκρουση της Λιβύης. “Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εμπλακεί περισσότερο στη Λιβύη, θα γίνει τελικά μια δεύτερη Συρία. Η τωρινή συμμετοχή στη Λιβύη είναι τόσο μεγάλη, διότι μάθαμε από τα λάθη στη Συρία. Νομίζω ότι υπήρξε στη Συρία τα τελευταία χρόνια ένα πλήθος από εξελίξεις χωρίς όμως να υπάρξει συνολική συνεισφορά της Δύσης” τόνισε αρχικά και συνέχισε:

“Εκτός τούτου, πιστεύω ότι εν τω μεταξύ η Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν έναν πόλεμο μεταξύ τους”.

“Είναι απαραίτητο να ασκήσουμε επιρροή στους συμμετέχοντες. Αυτό θα πράξω στις συνομιλίες που θα έχω με τον Ρώσο και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μόναχο στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια” συμπλήρωσε ο Μάας και τέλος αντέκρουσε την κριτική ότι η Σύνοδος Κορυφής της Λιβύης του Βερολίνου στα μέσα Ιανουαρίου δεν είχε αποτελέσματα: «Δεν αληθεύει ότι τα μέρη δεν τηρούν καθόλου τα συμπεφωνημένα. Κατέστη όμως σε όλους σαφές ότι θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προωθήθηκαν περαιτέρω στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου αντιμετωπίζουν τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες, καθώς ανακατέλαβαν μια στρατιωτική βάση την οποία είχαν χάσει πριν από πάνω από επτά χρόνια. Οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS, ο πρώην συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα) κυριαρχούν σε περισσότερο από το μισό της επαρχίας Ιντλίμπ καθώς και σε γειτονικούς τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας.

Ανταρτικές οργανώσεις και άλλες τζιχαντιστικές παρατάξεις με μικρότερη επιρροή είναι επίσης παρούσες στις ζώνες αυτές, οι οποίες αποτελούν το τελευταίο μεγάλο τζιχαντιστικό προπύργιο που διαφεύγει του ελέγχου του καθεστώτος στην εμπόλεμη χώρα. Έπειτα από «σφοδρές μάχες» τα ξημερώματα εναντίον των τζιχαντιστών και των ανταρτών, οι δυνάμεις του καθεστώτος ανακατέλαβαν σήμερα τη βάση 46, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων δυτικά του Χαλεπιού, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments