Διεθνή

Κορονοϊός: “Χτυπά” βρέφη και εγκύους

Κορονοϊός: “Χτυπά” βρέφη και εγκύους
Κορονοϊός: Ο φονικός ιός «χτυπά» βρέφη και εγκύους στην Κίνα.

Κορονοϊός: Συνεχίζεται η συζήτηση για το πως ο κορονοϊός επηρεάζει βρέφη και εγκύους. Οι μελέτες που έχουν γίνει δεν είναι ενθαρρυντικές. Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό βρίσκεται σε εξέλιξη ιδίως στις σοβαρά πληγείσες περιοχές της Κίνας. «Δυστυχώς επί του παρόντος οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη της επιδημίας είναι παρακινδυνευμένη, ωστόσο καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες παγκοσμίως για τον έλεγχο της στην Κίνα και τον περιορισμό της επέκτασής της στον υπόλοιπο κόσμο.

Η επίτευξη αυτού του στόχου βέβαια απαιτεί την κατανόηση του κλινικού συνδρόμου που προκαλείται από τον ιό, αλλά και τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που αφορούν την περίοδο μετάδοσής του», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. Προσθέτει ότι, καθημερινά, ανακοινώνονται σε μεγάλα διεθνή περιστατικά σειρές ασθενών που βοηθούν στην περαιτέρω κατανόηση της λοίμωξης από τον ιό.

Προσφάτως ανακοινώθηκε και η πρώτη σειρά βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους που έχουν διαγνωσθεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η δημοσίευση στο περιοδικό JAMA κατέγραψε όλα τα βρέφη που έχουν καταγραφεί στην Κίνα ως τις αρχές Φεβρουαρίου να έχουν θετική διαγνωστική δοκιμασία για τον νέο κορονοϊό. Συνολικά εννιά βρέφη βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον ιό, το μικρότερο σε ηλικία περίπου δύο μηνών. Σε όλες τις περιπτώσεις, στην οικογένεια των βρεφών είχε καταγραφεί τουλάχιστον ένας ασθενής από την λοίμωξη. Τα περισσότερα βρέφη ζουν στην περιοχή της Ουχάν ή μέλη της οικογένειάς τους είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την περιοχή αυτή.

«Τα ανωτέρω περιστατικά καταδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και βρέφη. Η μικρότερη ηλικία ασθενούς που είχε ανακοινωθεί ως τώρα ήταν ένα παιδί 15 ετών. Ο αριθμός βέβαια των προσβεβλημένων βρεφών είναι μικρός αλλά πιθανώς τα βρέφη έχουν μικρότερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό», αναφέρει ο κ. Δημόπουλος.

People wear masks as they pray at the Wong Tai Sin Temple, in Hong Kong, Saturday, Jan. 25, 2020 to celebrate the Lunar New Year which marks the Year of the Rat in the Chinese zodiac. China’s most festive holiday began in the shadow of a worrying new virus Saturday as the death toll surpassed 40, an unprecedented lockdown kept 36 million people from traveling and authorities canceled a host of Lunar New Year events. (AP Photo/Achmad Ibrahim)

Γεννούν με καισαρική λόγω του κορονοϊού:

Όλες οι γυναίκες βρίσκονταν μετά την 36η εβδομάδα της κύησης και γέννησαν με καισαρική τομή, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο νέος κορονοϊός στη μητέρα και το παιδί. Ο έλεγχος που έγινε στα σωματικά υγρά των εμβρύων μετά τη γέννησή τους για τον ιό με δύο διαφορετικές δοκιμασίες ήταν αρνητικός.

Με βάση τα περιστατικά αυτά δεν υπάρχουν δεδομένα που να καταδεικνύουν κάθετη μετάδοσή του κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Επίσης, δεν καταγράφηκε σοβαρή λοίμωξη σε έγκυο ακόμη, στοιχείο εξαιρετικά σημαντικό καθώς η εγκυμοσύνη αποτελεί κατάσταση ανοσοκαταστολής και ο πληθυσμός αυτός είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε λοιμώξεις αναπνευστικού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments