Πολιτική

Γιώργος Κουτρουμάνης: Πουθενά δεν υπάρχει μόνο ένας πυλώνας ασφάλισης

Γιώργος Κουτρουμάνης: Πουθενά δεν υπάρχει μόνο ένας πυλώνας ασφάλισης
Γιώργος Κουτρουμάνης: Παρέμβαση στο Συνέδριο για την υγεία και την ασφάλιση έκανε ο γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης του Κινήματος Αλλαγής.

Γιώργος Κουτρουμάνης: «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν πολύ δύσκολο ζήτημα, λόγω και των πολλών αντιδράσεων, της παγιωμένης κατάστασης με τον ξεχωριστό χώρο που είχε ο καθένας, που λειτουργούσε με τρόπο περισσότερο πελατειακό παρά λειτουργικό», τόνισε στην ομιλία του στο Συνέδριο για την υγεία και την Ασφάλιση που οργανώνει το ygeiamou.gr, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης του Κινήματος Αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, δε χωρά μια αντιπαράθεση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών δομών.

“Σκοπός του ΕΟΠΥΥ είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ασφαλισμένου. Αν δε μπορεί να το κάνει αυτό, δε πρέπει να περιμένει το κράτος να δημιουργήσει νέες δομές αλλά να αγοράσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή το δημόσιο πρέπει να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει τις δομές του για να γίνει ο βασικός πάροχος του ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ να γίνει στρατηγικός αγοραστής του” είπε και πρόσθεσε:

“Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα χρόνια της κρίσης έχει διαμορφωθεί εντελώς διαφορετικό τοπίο στην ασφάλιση συντάξεων, υγείας αλλά και στις παροχές. Ένας μόνο ασφαλιστικός πυλώνας δεν υπάρχει σε άλλη χώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στα 15-30 ταμεία ασφάλισης, ούτε να διαλύσουμε τον ΕΦΚΑ. Ποια πρέπει να είναι η δομή του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια; Πρέπει να έχουμε 3 διακριτούς πυλώνες:

  • Κύρια ασφάλιση
  • Επικουρική ασφάλιση με καθαρά ανταποδοτικά χαρακτηριστικά και δικαίωμα επιλογής μεταξύ του υφιστάμενου επικουρικού και των επαγγγελματικών ταμείων
  • Ιδιωτική ασφάλιση, με μη υποχρεωτικό χαρακτήρα

Μπορούμε να μιλήσουμε για επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος; Όχι, δεν καλύπτει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και άρα η λειτουργία πυλώνων συμπληρωματικών παροχών είναι απολύτως αναγκαία -φτάνει να υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση είτε μέσω της τεχνογνωσίας είτε μέσω της συμπληρωματικής οικονομικής στήριξης είτε μέσω χρήσιμων υπηρεσιών και παροχών, είναι σημαντικός».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments