Ελλάδα

ΕΛΑΣ: Αναζητούνται ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση»

ΕΛΑΣ: Αναζητούνται ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση»
ΕΛΑΣ: Στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

ΕΛΑΣ: Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση με διευκρινίσεις σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση». Δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας η φύλαξη ή παρακολούθηση των προστατευόμενων μαρτύρων, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου του Σώματος, με αφορμή τον θόρυβο για την εξαφάνιση των δύο μαρτύρων που δεν εμφανίστηκαν για να καταθέσουν στην ειδική επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, αναφέρεται ότι από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής, αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι, «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους».

Και στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων. Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση»

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη», ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή και όπως και στην περίπτωση του πρώτου, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της. Η κατάθεση «Κελέση» ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ, όμως με επιστολή που είχε επιδώσει προ ημερών στα μέλη της Επιτροπής, δήλωσε ρητώς ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει.

Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της. Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας