Πολιτισμός

Σάκης Μπουλάς: Έξι χρόνια χωρίς τον αγαπημένο καλλιτέχνη

Σάκης Μπουλάς: Έξι χρόνια χωρίς τον αγαπημένο καλλιτέχνη
Πολυτάλαντος καλλιτέχνης (ηθοποιός, τραγουδιστής, στιχουργός τηλεπαρουσιαστής). Ο Σάκης Μπουλάς υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός στο μεγάλο κοινό από τις εμφανίσεις του στη μικρή οθόνη.

Σαν νερό που φεύγει από το βουνό και καταλήγει στη θάλασσα, έφυγαν έξι χρόνια από τότε που ο Σάκης Μπουλάς έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων, όπως συνηθίζεται να λέγεται για ανθρώπους καλοκάγαθους. Ευγενικός και παράλληλα απόμακρος, δημιουργικός, αλλά και αυτοκαταστροφικός.  Ο Σάκης Μπουλάς άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του σε αυτή τη ζωή και τώρα από εκεί ψηλά παρέα με τον Λαυρέντη θα τραγουδούν το φλασάκι.

Γεννήθηκε στο Κιλκίς στις 11 Μαρτίου 1954, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον Πειραιά, απ’ όπου καταγόταν η οικογένειά του. Πνεύμα ανήσυχο από τα μικράτα του, επέλεξε τον καλλιτεχνικό δρόμο, αντί τη δικηγορία, όπως ήταν ο διακαής πόθος της οικογένειάς του.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή τη δεκαετία του ‘70 από τα εναλλακτικά μουσικά στέκια. Μαζί με τους Γιάννη Ζουγανέλη, Νικόλα Άσιμο, Θάνο Αδριανό και Περικλή Χαρβά, δημιούργησαν το πρώτο μουσικό καφενείο στην Ελλάδα με το όνομα «Σούσουρο», χρησιμοποιώντας τη φόρμα του γερμανικού πολιτικού καμπαρέ, όπου για πρώτη φορά συνδυάστηκε μουσική με θέατρο και διάφορα δρώμενα.

Συνέχισε στο «Αχ Μαρία» στα Εξάρχεια, τη θρυλική σκηνή όπου για δέκα χρόνια (1980-1990) λειτούργησε μια τρελή και ανατρεπτική παρέα με τον ίδιο, τον Γιάννη Ζουγανέλη, την Ισιδώρα Σιδέρη, τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τη Σοφία Βόσσου.

Το 1976 είχε την πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο, ως αφηγητής στο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Συμεών Καπετανάκη «Αρκάδι 1866» κι ένα χρόνο αργότερα πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση, στην κωμική σειρά της ΕΡΤ «Μια υπέροχη γλωσσού», σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου και σενάριο Δημήτρη Ψαθά. Άτομο με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, ο Σάκης Μπουλάς διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους ως ηθοποιός. Στο θέατρο δεν πρόλαβε να παίξει, γιατί, όπως έλεγε χαριτολογώντας, «θα το κάνω όταν μεγαλώσω»!

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε ταινίες όπως: «Ο Δράκουλας των Εξαρχείων» (1983), «Ντελίριο» (1983), «Η Αγάπη είναι ελέφαντας» (2000), «Λουκουμάδες με Μέλι» (2004) και «Ηθικόν Ακμαιότατον» (2005).

Στην τηλεόραση αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το μεγάλο κοινό για τις ερμηνείες του σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Κουφώματα» (ΕΡΤ, 1988), «Δέκα λεπτά κήρυγμα» (Mega, 2000), «Σαββατογεννημένες» (Mega, 2003) και «Πενήντα – Πενήντα» (Mega, 2005). Διακρίθηκε, επίσης, στην παρουσίαση τηλεπαιγνιδιών στη χρυσή εποχή τους, τη δεκαετία του ‘90 («Κάνε ό,τι Κάνω», «Πάρτα Όλα»).

O Σάκης Μπουλάς ασχολήθηκε με επιτυχία και με το τραγούδι. Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει πέντε δίσκους: «Μπουλάς – Ελλάς» με τις μεγάλες επιτυχίες «Μπανάκι Μανάκι» και «Το Φλασάκι» (1986), «Ας πρόσεχες (1987), «Ζαμανφού», (1992), «Έκθεση ιδεών» με τον Γιάννη Ζουγανέλη (2000), ενώ συνεργάστηκε με συνθέτες, όπως ο Μιχάλης Γρηγορίου «Ανεπίδοτα γράμματα», ο Θάνος Μικρούτσικος («Καντάτα για τη Μακρόνησο»), ο Μίμης Πλέσσας («Λουκιανού διάλογοι») και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Αχαρνής».

Οι γάμοι, τα διαζύγια, το παιδί που δεν έκανε ποτέ και η τελευταία του σύντροφος

Η προσωπική ζωή του Σάκη Μπουλά τα είχε όλα! Δύο γάμους αλλά και δύο διαζύγια, για τα οποία ο ηθοποιός είχε αναλάβει όλη την ευθύνη, λέγοντας σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Μόνο εγώ έφταιγα, γιατί δεν κάνω για γάμους και οικογένειες. Είμαι γεννημένος εργένης. Μπορεί και να είναι και δικαιολογία, αλλά είναι η αλήθεια μου».

Ο Σάκης Μπουλάς δεν είχε αποκτήσει παιδιά και ο λόγος; «Ούτε παιδί, ούτε σκυλί ήθελα να κάνω, γιατί είμαι πολύ αγχωτικός. Δένομαι πολύ και δεν μπορώ να το διαχειριστώ σωστά. Το ότι δεν έκανα ένα παιδί, ήταν θέμα άγχους και ευθύνης. Θα ήταν η μοναδική μου έννοια κάθε μέρα. Θα ήμουν καταπιεστικός γονιός».

Η γνωριμία του Σάκη Μπουλά με την Αλεξάνδρα Ούστα

Παρά τις δύσκολες ώρες που πέρασε, ο Σάκης Μπουλάς είχε το τελευταίο διάστημα συνεχώς στο πλευρό του την σύντροφό του Αλεξάνδρα Ούστα που του έδινε κουράγιο και τον έκανε να χαμογελά. Η Αλεξάνδρα με τον Σάκη γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του σήριαλ “Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας” το 2007, όπου πρωταγωνιστούσαν.

Στην αρχή έκαναν πολύ στενή παρέα και ανέπτυξαν μια φιλία που κράτησε σε όλη τη διάρκεια του σίριαλ, στην πορεία όμως, χάθηκαν και τράβηξαν διαφορετικούς δρόμους, μέχρι να ξαναβρεθούν. Άνθρωποι από το κοντινό του περιβάλλον συνήθιζαν να λένε “με την Αλεξάνδρα ο Μπουλάς είναι πολύ ερωτευμένος”, παρόλο που το ζευγάρι κρατούσε χαμηλούς τόνους στη σχέση του.

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με τον καρκίνο, αλλά δεν το έβαζε κάτω. Μέχρι και λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του εμφανιζόταν στην «Ακτή Πειραιώς», συμμετέχοντας στη μουσική παράσταση «ΓκαΓκαΝτίν: Οι γενναίοι της νύχτας», πλάι στους Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Γιάννη Ζουγανέλη. Διέκοψε τις εμφανίσεις του, όταν η υγεία του επιδεινώθηκε. Εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία», όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Φεβρουαρίου 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments