Διεθνή

Κάθριν Τζόνσον: Πέθανε η σπουδαία μαθηματικός της NASA

Κάθριν Τζόνσον: Πέθανε η σπουδαία μαθηματικός της NASA
Κάθριν Τζόνσον: Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία μαθηματικός της NASA, Κάθριν Τζόνσον, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη να προσγειωθεί με επιτυχία στη Γη. Κατά την πολυετή καριέρα της στη NASA, η ΚάθρινΤζόνσον απέκτησε σημαντική φήμη καθώς θεωρήθηκε αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και συνείσφερε τα μέγιστα […]

Κάθριν Τζόνσον: Σε ηλικία 101 ετών έφυγε από τη ζωή η σπουδαία μαθηματικός της NASA, Κάθριν Τζόνσον, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τον πρώτο Αμερικανό αστροναύτη να προσγειωθεί με επιτυχία στη Γη.

Κατά την πολυετή καριέρα της στη NASA, η ΚάθρινΤζόνσον απέκτησε σημαντική φήμη καθώς θεωρήθηκε αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και συνείσφερε τα μέγιστα στη χρήση υπολογιστή για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών.

Η δουλειά της Τζόνσον περιελάμβανε υπολογισμούς για την τροχιά, εκτοξεύσεις και επείγουσες επιστροφές για το Πρόγραμμα Μέρκιουρι, που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά, όπως επίσης και στα μονοπάτια που θα συναντιόντουσαν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, για την πτήση τους προς τη σελήνη. Οι υπολογισμοί της ήταν, επίσης, πολύ αποφασιστικοί και για το πρόγραμμα Space Shuttle, ενώ εργάστηκε και για το πλάνο για πτήση στον Άρη.

Η NASA επιβεβαίωσε τον θάνατο της Τζόνσον με ανάρτησή της στα social media, ενώ ο διαχειριστής της NASA Τζιμ Μπράιντστιν εξήρε την Τζόνσον ως μια Αμερικανίδα ηρωίδα που η πρωτοποριακή κληρονομιά της δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Το 2016, η ιστορία της – καθώς και άλλων δύο Αφροαμερικανίδων επιστημόνων της NASA – έγινε γνωστή μέσω της ταινίας «Hidden Figures». Στην ταινία, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκοτ Λι Σέτερλι, την κεντρική ηρωίδα Κάθριν Τζόνσον υποδύεται η Ταράτζι Χένσον, με συμπρωταγωνίστριες τις Οκτάβια Σπένσερ και Τζανέλ Μονέ, στους ρόλους των Ντόροθι Βον και Μέρι Τζάκσον, αντιστοίχως

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments