Ελλάδα

Λέσβος Μεταναστευτικό: Εκτεταμένα επεισόδια με χημικά – Ξεκίνησαν ήδη οι μπουλντόζες [pics&vids]

Λέσβος Μεταναστευτικό: Εκτεταμένα επεισόδια με χημικά – Ξεκίνησαν ήδη οι μπουλντόζες [pics&vids]
Λέσβος Μεταναστευτικό: Πανικός και "ξύλο" στη Λέσβο με τους κατοίκους να προσπαθούν να σταματήσουν την έναρξη των εργασιών και τα ΜΑΤ να χρησιμοποιούν χημικά - Ποιες οι θέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Λέσβος Μεταναστευτικό: Η σημερινή ημέρα έχει σημαδευτεί από τις αναταραχές που υπάρχουν στο νησί. Αφορμή για τις συγκρούσεις με την αστυνομία είναι τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών που είναι προγραμματισμένα να φτιαχτούν στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης αντιδρούν στη δημιουργία των κλειστών κέντρων και έχουν σπεύσει να αποκλείσουν την περιοχή προκειμένου να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών.

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, είχαν παραταχθεί από νωρίς στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή. Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και δεν άργησαν να ξεσπάσουν επεισόδια.

Παρά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Αντίθετα στις 4 το απόγευμα κάτοικοι από διάφορες περιοχές του νησιού επιβιβάσθηκαν σε πούλμαν με προορισμό το σημείο που θα γίνει το κλειστό κέντρο.

Συγκρούσεις αστυνομικών και κατοίκων στο Διαβολόρεμα

Οκτακόσιοι περίπου κάτοικοι από διάφορες περιοχές της Λέσβου συγκρούσθηκαν πριν λίγο με τους αστυνομικούς των ΜΑΤ στην περιοχή Διαβολόρεμα. Το οδικό δίκτυο στην περιοχή έχει αποκλεισθεί σε αρκετά σημεία ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη κυνηγητό κατοίκων με τους αστυνομικούς μέσα στο δάσος.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο.

Εντελώς απρόοπτα κ χωρίς λόγο

Gepostet von Anastasia Karagianni am Dienstag, 25. Februar 2020

«Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά» – Η δήλωση του Κώστα Μουτζούρη

Με εντολή του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη κλείνουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην εισβολή και στη βία των ΜΑΤ προς τους κατοίκους των νησιών. Εξάλλου από τις 11 το πρωί πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους Δημάρχους.

«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας! Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα. Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά» δήλωσε ο περιφερειάρχης σε ανάρτησή του στο facebook.

Την ίδια ώρα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα Τρίτη γενική απεργία ενώ οργάνωσε και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς. Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει: «Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Η κατασκευή του κέντρου στη Χίο έχει ξεκινήσει

Στη Χίο ξεκίνησε η κατασκευή του κλειστού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των κατοίκων και τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, τα μηχανήματα του στρατού ξεκίνησαν τις εργασίες στην τοποθεσία «Κρητικού Λάκος / Ψείρα»  που είχε επιταχθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, υπό τις οδηγίες του μηχανικού της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

Στέλιος Πέτσας: Το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει

Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος.

Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.petsas-4-1200x800

«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών. «Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.

Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο

«Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», καταγγέλλει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για «το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές», και διαμηνύει ότι «απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες», που «εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments