Ελλάδα

Χόσνι Μουμπάρακ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

Χόσνι Μουμπάρακ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου
Χόσνι Μουμπάρακ πέθανε: Κυβέρνησε την Αίγυπτο ως αυτοκράτορας για τρεις δεκαετίες και καταδικάστηκε σε ισόβια για τον τρόπο που η κυβέρνησή του επιχείρησε να καταπνίξει την εξέγερση στη χώρα. 

Χόσνι Μουμπάρακ: Πέθανε σε σε ηλικία 91 ετών ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αραβικά μέσα ενημέρωσης. Ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ ήταν πολιτικός της Αιγύπτου και ο 4ος πρόεδρος της χώρας από το 1981 ως το 2011, όταν οδηγήθηκε σε παραίτηση στη σκιά της «Αραβικής Άνοιξης». Την είδηση του θανάτου του μετέδωσε η εφημερίδα Watan. 

O έκπτωτος Πρόεδρος της Αιγύπτου, είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στις 24 Ιανουαρίου, με τη μετεγχειριτική του κατάσταση να κρίνεται ως «σταθερή», χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες από το οικογενειακό του περιβάλλον. Από τότε ο Χόσνι Μουμπάρακ νοσηλευόταν στην εντατική.

 

Μετά από πολύνεκρες ταραχές στη χώρα το 2011, στις οποίες οι διαδηλωτές ζητούσαν την άμεση παραίτησή του από την εξουσία, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές όμως απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξή του. Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο.

Στις 11 Φεβρουαρίου 2011 και ενώ οι διαδηλώσεις εναντίον του διογκώνονταν ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτησή του Μουμπάρακ από το προεδρικό αξίωμα και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Βάσει του συντάγματος οι προεδρικές εξουσίες ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο ή στον πρόεδρο της Bουλής.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο ως αυτοκράτορας για τρεις δεκαετίες και καταδικάστηκε σε ισόβια για τον τρόπο που η κυβέρνησή του επιχείρησε να καταπνίξει την εξέγερση στην Αίγυπτο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments