Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης UEFA FIFA: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Κυριάκος Μητσοτάκης UEFA FIFA: Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Κυριάκος Μητσοτάκης UEFA FIFA: Συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο περιθώριο αυτής, υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης UEFA FIFA: Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, υπεγράφη το μνημόνιο για την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι όποιες δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές για να προχωρήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην επόμενη ημέρα. UEFA και FIFA θα βοηθήσουν να γίνει αυτή η νέα αρχή καταθέτοντας τις προτάσεις τους εντός των προσεχών μηνών που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση και θα αναλάβει να νομοθετήσει.

Στόχος είναι η νέα σεζόν να είναι μια καινούργια αρχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα, με την συμβολή της πολιτείας που για πρώτη φορά παρεμβαίνει σε τέτοιο επίπεδο.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι απαιτείται πλέον ένα νέο σύστημα εκλογών στην ΕΠΟ με αλλαγή του υπάρχοντος, ενώ τόνισαν ότι και η διαιτησία πρέπει να πάει σε ξένα χέρια για να είναι ανεξάρτητη και να υπάρχει αξιοπιστία. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο υπό την επίβλεψη UEFA – FIFΑ που δείχνουν πρόθεση να βοηθήσουν. Η πάταξη της βίας είναι κεντρικός άξονας, με τις ομάδες και τις διοργανώτριες αρχές να καλούνται να αποβάλουν τους χούλιγκαν από τις εξέδρες τους. Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει στήριξη για το νέο γήπεδο με το σχέδιο που υπάρχει ήδη για τη νέα Τούμπα, ενώ μαζί με αυτό που ολοκληρώνει σύντομα η ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια θα υπάρξουν δυο νέα γήπεδα σε 2-3 χρόνια.

Το ποδοσφαιρικό μνημόνιο που υπεγράφη θα περιλαμβάνει τις προτάσεις UEFA-FIFA που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να μην μπορούν ΕΠΟ και σύλλογοι να διαμαρτυρηθούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου στη χώρα. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι οι όποιες αλλαγές να έχουν τη «σφραγίδα» των δύο Διεθνών Συνομοσπονδιών. Το μνημόνιο περιέχει από τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, την αντιμετώπιση της βίας και τη χειραγώγηση της διαιτησίας, μέχρι τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρηθούν.

Υπενθυμίζεται, ότι το βράδυ της Δευτέρας τα στελέχη της UEFA και της FIFA είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΠΟ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει τις επαφές με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες εκ μέρους της πολιτείας. Εκεί βρέθηκαν επίσης οι Πετρ Φούσεκ, Εμιλι Σο και Ζόραν Λάκοβιτς, καθώς και ο Λευτέρης Αυγενακης.

Οι δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλεξάντερ Τσεφέριν στο πλαίσιο της συνάντησης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι χαρά μου να σας υποδέχομαι. Όπως γνωρίζετε, έχουμε λάβει μια πολιτική απόφαση να «καθαρίσουμε» το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή και προσβλέπουμε πάρα πολύ στη συμβολή σας για να προσχωρήσουμε σε αυτό το δρόμο. Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι θα υπογράψουμε δυο έγγραφα που δείχνουν τη δέσμευσή μας να κάνουμε σημαντική πρόοδο για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον σας να μας βοηθήσετε με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Σκοπεύουμε χωρίς αμφιβολία να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό. Είναι ένα άθλημα που το αγαπούν πάρα πολύ οι Έλληνες και ειλικρινά αυτό που έχουμε δει ως τώρα πραγματικά αδικεί το ποδοσφαιρικό προϊόν που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και ευχαριστούμε για την υποστήριξη σας».

Αλεξάντερ Τσεφέριν: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαστε κι εμείς πολύ ευτυχείς που η κυβέρνηση λαμβάνει μέρος στην κοινή μας προσπάθεια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο θα λύσει τα προβλήματά του, αλλά χωρίς βοήθεια… Είμαι χαρούμενος ότι αυτή η συμφωνία που θα υπογράψουμε αναφέρει σαφώς ότι το νόημα της δεν είναι η κυβερνητική ανάμειξη στο άθλημα, αλλά ότι έχετε τη βούληση να λύσετε αυτό το πρόβλημα και ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια από τις κορυφαίες χώρες, όπως το 2004 όταν κερδίσατε το Euro».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Όπως γνωρίζετε, το 2004 ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς και δυστυχώς δεν εκμεταλλευτήκαμε πλήρως αυτή τη σημαντική στιγμή. Επίσης, έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου να επουλώσει το ίδιο τις πληγές του με την κατάλληλη υποστήριξη και την κατάλληλη καθοδήγηση. Όσον αφορά τα όρια της κυβερνητικής παρέμβασης, ναι, στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, και αυτό σηματοδοτεί εκτός των άλλων και η παρουσία σας εδώ, ότι αυτό το μήνυμα θα φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους. Πρέπει να επισημάνω ότι από την στιγμή που το καταστήσαμε σαφές ότι θέλουμε το ποδόσφαιρο να επουλώσει τις πληγές του, τον τελευταίο μήνα θα έλεγα ότι έχουμε καταγράψει πρόοδο καθώς υπάρχει βελτίωση στις συμπεριφορές που βλέπουμε από όλες τις πλευρές. Επομένως για αυτό το λόγο πιστεύω ότι το ευρύτερο μήνυμα που στέλνουμε είναι σημαντικό. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας εδώ».

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Zoran Lakovic, UEFA National Associations Director, η Emily Shaw, FIFA European Member Associations Director, o Herbert Hübel, FIFA / UEFA Observer and Advisor at HFF, η Ines Najvirt, UEFA Head of President Office, ο Μάριος Γεωργίου, εκπρόσωπος της UEFA στην Ελλάδα, ο Petr Fousek, FIFA / UEFA Independent appointed Expert at HFF και ο Francesco Campagna, Protocol Officer. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας