Ελλάδα

Κώστας Βουτσάς πέθανε: Αχόρταγος για τη ζωή, τον έρωτα και το σανίδι

Κώστας Βουτσάς πέθανε: Αχόρταγος για τη ζωή, τον έρωτα και το σανίδι
Κώστας Βουτσάς πέθανε: «Έφυγε» τα ξημερώματα σε ηλικία 88 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν», ο Κώστας Βουτσάς αφήνοντας πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη στο χώρο του θεάτρου και της τέχνης.

Κώστας Βουτσάς πέθανε: “Αυλαία” στη ζωή του σπουδαίου ηθοποιού, Κώστα Βουτσά. Ο “αιώνιος έφηβος” δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Μετά από πολυήμερη μάχη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Αττικόν” άφησε τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 88 ετών. Επί 19 μέρες, ο Κώστας Βουτσάς έδινε τη δική του «μάχη», όμως δυστυχώς δεν κατάφερε να βγει νικητής.

Η είδηση του θανάτου του γέμισε με θλίψη όλη τη χώρα. Ο αγαπημένος ηθοποιός βρισκόταν στο σανίδι, μέχρι και την στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Έπαιζε τον ρόλο του βασιλιά, στο διάσημο έργο του Charles Perrault σε μορφή μιούζικαλ, «Η Σταχτοπούτα». «Ξεκουράζομαι όταν παίζω θέατρο. Δεν θέλω να σταματήσω και να κάθομαι στο σπίτι. Ο κόσμος θα με δεχτεί ή θα με απορρίψει. Δεν είπα ποτέ ότι είμαι ο Κώστας Βουτσάς. Όλοι είμαστε το ίδιο», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην κάμερα του «Μεσημέρι YES» τον περασμένο Δεκέμβρη, η οποία έμελλε να είναι και η τελευταία του.

Η αλλαγή του ονόματός του:

Το πραγματικό όνομα του Κώστα Βουτσά ήταν Κώστας Σαββόπουλος. Λίγο πριν μπει επισήμως στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου όμως ένας παραγωγός τού εξήγησε ότι έπρεπε να αλλάξει το επίθετό του και τού πρότεινε το Βέσελης. Εκείνος δεν φάνηκε να ικανοποιείται και επέλεξε αντ’ αυτού το παρατσούκλι του παππού του που τον φώναζαν “Βουτσά” επειδή ήταν βαρελοποιός. Με αυτό το επώνυμο έμελλε να γράψει λαμπρή ιστορία.

Οι πρώτοι ρόλοι του και η απογείωση:

Τούς πρώτους του ρόλους τούς έπαιξε στη Θεσσαλονίκη, σε τοπικές σκηνές της πόλης. Στην Αθήνα ήρθε σε ηλικία 21 ετών. Συμμετείχε αρχικά σε κάποιες παραστάσεις του θεάτρου «Ακροπόλ» ενώ λίγο αργότερα μπήκε στη ζωή του ο κινηματογράφος. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση το 1953 στην ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» για να ακολουθήσουν, το 1961, οι συμμετοχές του στις ταινίες της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ «Η Αλίκη στο Ναυτικό» του Αλέκου Σακελλάριου και «Ο Σκληρός Άνδρας» του Γιάννη Δαλιανίδη. Ο τελευταία διακρίνει το ταλέντο του και τού εμπιστεύεται έναν απαιτητικό δραματικό ρόλο στην ταινία του «Κατήφορος».

Κάπου εκεί ξεκινά η μεγάλη του πορεία στον χώρο. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους και πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, δεν θα αργήσουν. Συνολικά έπαιξε σε 70 ταινίες καθηλώνοντας το κοινό, που τον αγαπούσε με το παραπάνω. Το «Ανθρωπάκι», η «Νύχτα Γάμου», «Μια κυρία στα μπουζούκια», «Κορίτσια για φίλημα», «Χαρτοπαίχτρα», «Ξυπόλητος Πρίγκηπας», «Θαλασσιές Χάντρες»είναι μόνο κάποιες από αυτές.  Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα ο Κώστας Βουτσάς συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα αστέρια του ελληνικού κινηματογράφου, από την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τη Ζωή Λάσκαρη μέχρι τον Νίκο Κούρκουλο και τη Ρένα Βλαχοπούλου. Στο μυαλό και στις καρδιές του περισσότερου κόσμου, ωστόσο, καταγράφηκε ως ιδανικό ζευγάρι με την Μάρθα Καραγιάννη με την οποία συμπρωταγωνίστησε σε έναν μεγάλο αριθμό ταινιών. Με την παρακμή του ελληνικού κινηματογράφου συνέχισε παίζοντας σε αρκετές βιντεοταινίες, στις οποίες οι ερμηνείες του παρέμεναν χαρακτηριστικές. Ανάμεσά τους είναι οι «Είναι γάτα ο γιατρός», «Ο ιππότης της λακούβας», «Η ζωή αρχίζει στα 40», « Ο υπαλληλάκος πάει στον παράδεισο».

Ο Κώστας Βουτσάς υπηρέτησε με επιτυχία και συνέπεια και το θέατρο παίζοντας ρόλους σε παραστάσεις διαφορετικών ειδών, από πρόζα μέχρι επιθεώρηση και μιούζικαλ.

Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός θεατρικός ρόλος ήταν το 1969 στο έργο του Τσιφόρου «Αγάπη μου παλιόγρια», το οποίο γυρίστηκε αργότερα και σε ταινία με τον ίδιο και την Ξένια Καλογεροπούλου. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες θεατρικές του επιτυχίες συγκαταλέγονται η «Πούπσι», που ανέβασε το 1986 στο θέατρο «Γκλόρια», «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου, «Οι Απάνω και οι Κάτω» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, «Η γλυκιά Ούτσι» κ.α. Η τελευταία φορά που πάτησε το θεατρικό σανίδι ήταν στην παράσταση «Η Σταχτοπούτα» που φιλοξενεί τον φετινό χειμώνα το θέατρο «Μπρόντγουαιη».

Άφησε όμως το στίγμα του και στην τηλεόραση συμμετέχοντας, μέχρι προσφάτως, σε κάποιες από τις πιο γνωστές τηλεοπτικές σειρές των τελευταίων 40 χρόνων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 άφησε εποχή παίζοντας στο κωμικό σίριαλ της ΕΡΤ «Ο Ηρακλής και τα λιοντάρια του» , πρόσθεσε το ιδιαίτερο ερμηνευτικό στίγμα του στον «Γιούγκερμαν», προκάλεσε άφθονο γέλιο με τη συμμετοχή τους στις σύγχρονες σειρές «Το κόκκινο δωμάτιο», «Η Πολυκατοικία», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Το σόι σου».

Οι ατάκες που αγαπήσαμε:

Η πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο ηθοποιός είναι αδιαμφισβήτητα ανεκτίμητη. Το παίξιμό του, ο αυθορμητισμός του και οι μεγάλες δυνατότητες στον αυτοσχεδιασμό άφησαν εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο. Το ίδιο και οι ατάκες του.  Ποιος δεν θυμάται άραγε τα αξέχαστα,«έχω και κότερο, πάμε μια βόλτα;» ή το «Κάτινααα σαλαμάκι…».

Οι γυναίκες της ζωής του:

Ο σπουδαίος ηθοποιός είχε μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες και αυτό ήταν κάτι το οποίο ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ. Ερωτεύτηκε και τον ερωτεύτηκαν με πάθος, παντρεύτηκε, χώρισε, αρκετές φορές, απέκτησε παιδιά. Το εντυπωσιακό ωστόσο, ήταν πώς πάντα φρόντιζε τις πρώην συντρόφους του κι εκείνες μιλούσαν για αυτόν τα καλύτερα λόγια. Το μυστικό του; Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως: «Εγώ με τις γυναίκες ήμουν ο σκλάβος τους. Σκεφτόμουνα πάντα τι να κάνω για να την ευχαριστήσω χωρίς να το ξέρει. Και λέω πως με όλες μου τις γυναίκες είμαι πάρα πολύ αγαπημένος. Και όλες με αγαπάνε, όχι γιατί τις έκανα δώρα, αλλά γιατί τις πρόσεχα και τις θεωρούσα ιερό σημείο στην ζωή μου»

Από τις πρώτες σχέσεις του που έγιναν γνωστές ήταν αυτή με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού η οποία, ωστόσο, έγινε παρελθόν από τη στιγμή που ο Κώστας Βουτσάς γνώρισε και ερωτεύτηκε την Σπεράντζα Βρανά, το καλοκαίρι του 1959, στο Θέατρο Ακροπόλ. Η ίδια είχε εξομολογηθεί στην αυτοβιογραφία της πως αρχικά δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του αλλά θέλησε να εκδικηθεί την Στέλλα Στρατηγού επειδή υποψιαζόταν πως φλέρταρε με τον πρώην σύντροφό της. Η σχέση τους λοιπόν ξεκίνησε ως παράνομη αλλά ο Βουτσάς εγκατέλειψε την Στρατηγού και ζήτησε από την Βρανά να τον παντρευτεί.

Εκείνη δεν είχε πεισθεί πως την ήθελε πραγματικά και πως δεν την εκμεταλλευόταν για επαγγελματικούς λόγους. Ο έρωτας τους υπήρξε εκρηκτικός, συνοδεύτηκε από μπόλικους καυγάδες και επισφραγίστηκε με αρραβώνα την άνοιξη του ’61. Ούτε η επισημοποίηση όμως έφερε την ηρεμία. Οι σκηνές ζηλοτυπίες συνεχίζονταν ακάθεκτες και από τις δύο πλευρές, χώριζαν συνέχεια και λίγο μετά τα ξανάβρισκαν. Ένα βράδυ μάλιστα, λίγο μετά από έναν ακόμη μεγάλη καυγά, εκείνος πήγε μεθυσμένος έξω από το σπίτι της και την παρακαλούσε να τον δεχθεί πίσω. Οι ίδιες σκηνές επαναλαμβάνονταν επί 4,5 ολόκληρα χρόνια κι ενώ είχαν πλέον αποφασίσει να παντρευτούν η Σπεράντζα τα διάλυσε όλα καθώς δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψει το θέατρο όπως απαιτούσε ο αγαπημένος της.

Αμέσως μετά ήρθε στη ζωή του η πανέμορφη χορεύτρια και ηθοποιός Έρρικα Μπρόγιερ που υπήρξε και η πρώτη σύζυγός του.

Οι δυο τους αποτελούσαν ένα πολύ ερωτευμένο ζευγάρι, αλλά λόγω του νεαρού της ηλικίας τους ήθελαν να φτιάξουν την καριέρα τους, οπότε δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον γάμο τους. Μαζί απέκτησαν μία κόρη την Σάντρα. Οι δυο τους παρέμεναν αγαπημένοι μέχρι το τέλος. Ακολούθησαν δύο ακόμη γάμοι, με την Θεανώ Παπασπύρου, με την οποία απέκτησε δύο ακόμη κόρες, την Θεοδώρα και την Νικολέτα και με το πρώην μοντέλο – ηθοποιό Εύη Καραγιάννη της οποίας τον γιο, επίσης ηθοποιό, Άνθιμο Ανανιάδη, μεγάλωσε σαν δικό του παιδί.

Το 2015 ο Κώστας Βουτσάς ερωτεύτηκε ξανά, μια γυναίκα πολύ νεώτερή του, την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού. Οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2016. Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν κουμπάρα ενώ στον γάμο ήταν η κόρη του ηθοποιού Σάντρα και η πρώην σύζυγός του, Έρρικα Μπρόγιερ. Λίγους μήνες αργότερα το ζευγάρι υποδέχτηκαν στη ζωή τους τον μικρό Φοίβο, για τον οποίο ο ηθοποιός ήθελε να ζήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, για να τον δει να μεγαλώνει.

“Ποτέ δεν υπήρξα καλός σύζυγος. Καλός πατέρας, όμως, πιστεύω ότι ήμουν πάντα. Αγάπησα πάρα πολύ τη Μάρθα Καραγιάννη και είπα ότι ήταν ένας έρωτας πάθους. Παντρεύτηκα τρεις φορές και δεν το μετάνιωσα. Τι άλλο να πω γι’ αυτό το κεφάλαιο. Είμαι ένας άνθρωπος που ελάχιστα έμεινα μόνος, χωρίς να έχω δίπλα μου τον έρωτα, τον ρομαντισμό” είχε πει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του. «Είμαι και παππούς και πατέρας τώρα. Έχω τέσσερα παιδιά, βάζω και τον Άνθιμο μαζί. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Κάναμε δυο προσπάθειες εξωσωματικής ώστε να πετύχει. Εγώ με τις γυναίκες που έχω ζήσει τις αγαπώ. Όταν έφευγα από μια γυναίκα, της άφηνα περιουσία. Όταν βρέθηκα με την Αλίκη, της είπα ότι εγώ δεν θα φύγω από κοντά σου, αλλά επειδή δεν έχω να σου δώσω σπίτια, σου χαρίζω τον εαυτό μου και το σπέρμα μου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments