Οικονομία

Ρυθμίσεις οφειλών: Σήμερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις 48 δόσεις

Ρυθμίσεις οφειλών: Σήμερα  ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις 48 δόσεις
Ρυθμίσεις οφειλών: Το σύστημα για ηλεκτρονικές αιτήσεις υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως και 48 δόσεις πρόκειται να ανοίξει σήμερα (26/02), ώστε οι φορολογούμενοι να μπορέσουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προς την Εφορία.

Ρυθμίσεις οφειλών: Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβολής στην πάγια ρύθμιση οφειλών σε έως και 48 δόσεις αναμένεται να αρχίσουν σήμερα (26/02) για εκείνους που χρωστούν στην Εφορία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση τακτικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ σε έως 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Από την άλλη, εισοδηματικά κριτήρια θα ισχύουν για έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και φόροι που προκύπτουν ύστερα από έλεγχο. Στην πάγια ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι φορολογούμενοι είχαν αρρύθμιστες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2019. Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν κάνει ρύθμιση οφειλών, με έως και 24 δόσεις, μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Στην πάγια ρύθμιση οφειλών υπάγονται τα εξής:

  • Οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές ή δόσεις οφειλών
  • Οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής
  • Οι τακτικές οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Επίσης, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, μπορούν να ρυθμιστούν έως και 48 δόσεις έκτακτες οφειλές, με την καταβολή της πρώτης δόσης να γίνεται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις πρέπει να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα. Ακόμα, ως προς τις δόσεις, η ελάχιστη μηνιαία ορίζεται στα 30 ευρώ και η καθυστέρηση πληρωμής μίας από αυτών συνεπάγεται επιβάρυνση κατά 15% και πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Σημειώνεται ότι ο τόκος για ρυθμιζόμενες οφειλές έως 12 δόσεις θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%.

Υπενθυμίζεται ότι για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση κάποιος φορολογούμενος, που έχει σταματήσει να πληρώνει, πρέπει να δώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής και το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μονάδα. Τέλος, οι φορολογούμενοι θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων, όταν είναι συνεπείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments