Άποψη

Μπάτσοι-μπαχαλάκηδες εν δράσει

Μπάτσοι-μπαχαλάκηδες εν δράσει
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τη δράση των ΜΑΤ σε Χίο και Λέσβο τις τελευταίες ημέρες και το σχέδιο της κυβέρνησης για την υλοποίηση των κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Πρώτα τους έλυσαν τα χέρια, μετά τους έχρισαν βασικό πυλώνα του κράτους και εν συνεχεία αποθρασυμένους τους ξαμόλησαν στην Χίο και στην Λέσβο όπου συμπεριφέρθηκαν σαν δυνάμεις κατοχής και έγραψαν σελίδες δόξας.

Έπνιξαν τα νησιά στα δακρυγόνα, έβαλαν φωτιές, χτύπησαν αδιακρίτως νέους, γέρους, γυναίκες, παπάδες, έβρισαν άλλοτε χυδαία και άλλοτε ως τουρκόσπορους, γκασμάδες κλπ τους ακρίτες. Η τελευταία τους δε πράξη στην Χίο είναι μνημείο επαγγελματισμού και υπηρεσιακής συμπεριφοράς… Με πολιτικά και τμήματα του εξοπλισμού τους οι άνδρες των ΜΑΤ συμπεριφέρονται σαν ομάδα χουλιγκάνων ή σαν τους μπαχαλάκηδες και επιτίθενται κατά των νησιωτών. Είναι από τις περιπτώσεις που η εικόνα είναι χίλιες λέξεις και η περιγραφή ωχριά. Ξεχνούν όλοι αυτοί, αλλά κυρίως η υπηρεσιακή και πολιτική τους ηγεσία που τους αφήνει ασύδοτους, ότι αύριο θα πάνε να πληρωθούν από τους φόρους που πληρώνουν οι νησιώτες τους οποίους χθες κακοποιούσαν.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς στερείται ιδεολογικού και πολιτικού υπόβαθρου -πέρα από το ότι η ανισότητα είναι φυσική κατάσταση και ότι οι επιχειρηματίες από την καλή τους την καρδιά θα έχουν ευχαριστημένους τους εργαζόμενους- ανήγαγε σε βασική ιδεολογική της αρχή το “κράτος του νόμου και της τάξης”, δηλαδή την γενικευμένη καταστολή. Είναι πλέον οδηγητικός μίτος της κυβέρνησης, η καταστολή. Σε κάθε κοινωνικό ζήτημα, είτε είναι η αυξημένη εγκληματικότητα, είτε είναι το πανεπιστημιακό άσυλο, είτε είναι η πολιτική παραβατικότητα, είτε είναι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων ολόκληρων περιοχών η λύση είναι μία: η καταστολή. Το λένε βέβαια διαφορετικά: “ο νόμος θα εφαρμοστεί”, και εννοούν με την αναγκαστική νομοθέτηση, με τις διώξεις όσων διαφωνούν και με τα ΜΑΤ να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Ο διάλογος, η συνεννόηση, η προσπάθεια συναίνεσης είναι άγνωστα για το επιτελικό κράτος. Η συμπεριφορά τους έναντι των νησιωτών είναι αποκαλυπτική: πρώτα τους έδωσαν υποσχέσεις ότι θα αποσυμφορήσουν τα νησιά, μετά εξέδωσαν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρακάμπτοντας την κανονική νομοθετική λειτουργία ενώ δεν υπήρχε καμία ανάγκη, εν συνεχεία έκαναν επιτάξεις, μετά τους έστειλαν τα ΜΑΤ σαν δυνάμεις κατοχής και αφού οι νησιώτες αντέδρασαν έντονα κάλεσαν σε διάλογο τους εκπροσώπους τους. Παράλληλα όμως φροντίζουν να τους διαβάλουν ενώ την ίδια ώρα αθωώνουν τα χαϊδεμένα τους παιδιά “τους μπάτσους χουλιγκάνους”.

Ίσως οι μόνοι που είναι πιο αστείοι από τους πολιτικούς και βουλευτές της ΝΔ που ανέχονται την κατρακύλα του κόμματός τους (και δεν εννοούμε τον Μπογδάνο και τον Άδωνι ή τον Βορίδη), είναι τα ενσωματωμένα Μέσα Ενημέρωσης του κέντρου. Ενώ γινόταν χαμός στα δύο νησιά με εντυπωσιακές εικόνες και πλούσιο ρεπορτάζ, ακόμη και τα sites είχαν τις τυπικές αναφορές, αν τις είχαν, αποσιωπούσαν ή διαστρέβλωναν. Μέχρι που το Μαξίμου τους έδωσε γραμμή να παίξουν τις “αγριότητες των κατοίκων”. Εξαιρέσεις όπως το pagenews, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που φυσικά έκαναν καλή δουλειά και το διαδίκτυο διέσυραν την κατευθυνόμενη ενημέρωση.

ΥΓ. Έχω καταθέσει κι άλλη φορά την άποψή μου ότι οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας διακρίνονται σε αστυνομικούς που τιμούν το εθνόσημο και την αποστολή τους και σε μπάτσους

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments