Διεθνή

Τουρκία: Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν – Πρόσφυγες περπατούν προς την Ελλάδα

Τουρκία: Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν – Πρόσφυγες περπατούν προς την Ελλάδα
Τουρκία: Ομάδα προσφύγων περπατά προς την ελληνική πλευρά, μετά την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη.

Τουρκία: Το είπε και το έκανε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτελώντας το σχέδιο του ωμού εκβιασμού του προς την Δύση. Την ώρα που η Τουρκία μετράει δεκάδες νεκρούς στρατιώτες στην Ιντλίμπ ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή να ανοίξουν τα σύνορα με τους πρόσφυγες να περνούν κατά εκατοντάδες προς την Ελλάδα. Εκτός από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Τούρκου προέδρου, Εμέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία.

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της».

‘Ετσι ονόμασε τον εκβιασμό ο Τσελίκ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Και τα σύνορα άνοιξαν. Η Άγκυρα λοιπόν και με την βούλα παραβλέπει την κοινή δήλωση “Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Προσφυγικό”, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα ελήφθη καθώς αναμένεται να καταφθάσει στην Τουρκία μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών φτάνουν περίπου το ένα εκατομμύριο. Μάλιστα, έχει δοθεί εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.

Νωρίτερα σήμερα, νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ. Τουλάχιστον 33 είναι οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες. Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους Τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγες ώρες αφότου υπέστησε τις 33 απώλειες στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, η Άγκυρα απάντησε με δικούς της βομβαρδισμούς πλήττοντας θέσεις του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ. Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο από τους πρόσφυγες που περπατούν προς τα ελληνικά σύνορα:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments