Διεθνή

Τουρκία – Συρία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ

Τουρκία – Συρία: Ο Ερντογάν ζήτησε τη βοήθεια του ΝΑΤΟ
Τουρκία - Συρία: Πρόσθετη βοήθεια από την Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) για τη Συρία, ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τουρκία – Συρία: Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες. «Έχουμε ζητήσει πρόσθετη βοήθεια από το ΝΑΤΟ στη Συρία, για την υπεράσπιση των τουρκικών συνόρων με τη Συρία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πρόκλησης» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μετά το τέλος της συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.  Διαμήνυσε δε, ότι η Τουρκία επιζητά «χειροπιαστή υποστήριξη», ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα του είναι η μόνη χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πολέμησε εναντίον των συριακών «απειλών», συμπεριλαμβανομένου και του Ισλαμικού Κράτους.

«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να κοιτάει με αδιαφορία το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία» κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά τη νέα συμφωνία εκεχειρίας για την Ιντλίμπ ,ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε με την ανάληψη μονομερούς δράσης, εφόσον δεν τηρηθεί η νέα κατάπαυση πυρός. Την Πέμπτη, άλλωστε, είχε προηγηθεί η επίτευξη συμφωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, για τον τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην επαρχία Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα ελληνοτουρκικά σύνορα ως «κοινή πρόκληση», η οποία απαιτεί «κοινή λύση». «Ως εκ τούτου, καλωσορίζουμε τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος δρόμος» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Και συμπλήρωσε: «Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο. Συνεχίζει να βοηθάει στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης». «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν περαιτέρω την Τουρκία και ψάχνουν να βρουν τι παραπάνω μπορούν να πράξουν» κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα στους μετανάστες, και να τους επιτρέψει να μεταβούν στην Ευρώπη. H ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή (28/2), όταν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Έβρου, με στόχο να εισέλθουν στη χώρα. Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορα και απαγόρευσε την είσοδο. Ως αποτέλεσμα, δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με πετροπόλεμο, τραυματίες και χρήση δακρυγόνων. Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν με την παρότρυνση Τούρκων αστυνομικών ή στρατιωτικών. Την ίδια ώρα, η γειτονική χώρα επιμένει στις πληροφορίες για την ύπαρξη νεκρών από ελληνικά πυρά, κάτι το οποίο κατηγορηματικά διαψεύδει η Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments