Ελλάδα

Κορωνοϊός εργοδότες: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός εργοδότες: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Κορωνοϊός εργοδότες: Αυτά είναι όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν οι εργοδότες για την εξάπλωση του ιού και τους εργαζόμενους.

Κορωνοϊός εργοδότες: Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η εργασία από το σπίτι για εργαζόμενους του δημόσιου. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό είναι στην κρίση κάθε επιχείρησης, αλλά οι πλειοψηφία ακολούθησε τις συμβουλές τις πολιτείας. Εκτός από τους εργαζόμενους και οι εργοδότες θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι.

Από τη στιγμή που έκλεισαν τα σχολεία αρκετοί εργαζόμενοι δικαιούνται να πάρουν την ειδική άδεια. Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να ξέρει καλά τι ισχύει προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού και παράλληλα είναι λειτουργική αυτέ τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας και όλος ο κόσμος. Αν στο ανθρώπινο δυναμικό σας έχετε γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών τότε δικαιούνται άδεια 15 ημερών.

Ειδικότερα:

  • αν στην οικογένεια δουλεύουν και οι 2 γονείς, δεν μπορούν να πάρουν την άδεια ταυτοχρόνως αλλά εναλλάξ.
  • αν στην οικογένεια δουλεύει μόνο ο ένας γονιός, δεν ισχύει η ειδική αυτή άδεια για τον άλλο γονέα. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονιός νοσηλεύεται ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ.
  • Το μέτρο θα ισχύσει για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου.
  • Για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική άδεια.
  • Ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώσει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζόμενους που έκαναν χρήση της άδειας αυτής και τη διάρκειά της.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως. Δηλαδή για όσους εργαζομένους σας κρίνετε ότι μπορούν να δουλέψουν με τον υπολογιστή από το σπίτι ή με ευέλικτο ωράριο, συστήνετέ τους να το κάνουν.

Ας αποφύγουμε τα άσκοπα meeting ή τις συναθροίσεις. Μεγάλες εταιρείες όπως η Google, την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει για να διευκολύνουν τους εργοδότες, να παρέχουν δωρεάν τα εργαλεία του για τηλεδιάσκεψη. Βάλτε -αν δεν έχετε ήδη- στον τρόπο συνεργασίας σας το Slack, το Teams της Microsoft και άλλα πολύτιμα εργαλεία.

Αν πρέπει να έχετε δοσοληψίες με το Δημόσιο, τι ισχύει;

  • αναστέλλονται για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προθεσμίες για το επίδομα γέννησης σε ότι αφορά την κατάθεση δικαιολογητικών στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων.
  • αναστέλλονται προσωρινά ορισμένες συναλλαγές με φυσική παρουσία στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Μεριμνούμε με κάθε τρόπο για την υγεία τη δική μας και των εργαζομένων κοντά μας. Απολυμαίνουμε σχολαστικά τους χώρους εργασίας, φροντίζουμε πάντα να υπάρχει σαπούνι στις τουαλέτες και απολυμαντικό διάλυμα/υγρό. Αποφεύγουμε επαγγελματικές χειραψίες. Αν ως εργοδότες νιώθουμε ασθενείς, δεν πηγαίνουμε στη δουλειά.

Αν η επιχείρησή σας αναγκάστηκε να κλείσει λόγω ανωτέρας βίας για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού: ελέγξτε τι προβλέπεται για το επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες για τους εργαζόμενούς σας. Οι εν λόγω εργοδότες δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου. Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments