Οικονομία

Αλάτι Κάλας: Ο ελληνικός ήλιος και η ελληνική θάλασσα στο τραπέζι σας

Αλάτι Κάλας: Ο ελληνικός ήλιος και η ελληνική θάλασσα στο τραπέζι σας
Σήμερα η Κάλας με τη βαριά ιστορία που τη συνοδεύει αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης θαλασσινού άλατος.

Το 1922 ένας έμπορος από την Κρήτη, ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης, θα βάλει ένα μικρό λιθαράκι δημιουργώντας στην οδό Μπότσαρη στο Κουκάκι, μια μικρή βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος, που πολύ αργότερα θα μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης θαλασσινού αλατιού καθώς και μια από μεγαλύτερες στο είδος εταιρείες στην Ευρώπη. Εκτός από την επεξεργασία άλατος ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης προχωρά στην παραγωγή ποτάσας, τουρσιών και ξυδιού, καθώς και των απορρυπαντικών Κρινόλ και Σαπόλ, που διατίθεντο στην αγορά σε πάνινες σακούλες και χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό των δαπέδων εστιατορίων, νοσοκομείων και άλλων μεγάλων βιομηχανικών χώρων.

Το 1948 τα ηνία της βιοτεχνίας αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Καλαμαράκης διπλωματούχος χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανήσυχο πνεύμα και εφευρετικός κάνει κίνηση ματ και για πρώτη φορά βάζει το αλάτι Κάλας σε μπουκάλι με πώμα επιλογών ροής. Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη παίρνει θέση στο ράφι αλλά και στην καρδιά των καταναλωτών, τόσο ώστε να «πρωταγωνιστεί» στην ταινία ο “Μπακαλόγατος”.

Με το κοφτερό μυαλό του και έχοντας κατοχυρώσει από το 1948 το brand name Κάλας αποτέλεσμα σύντμησης του επιθέτου, το λανσάρει με τον κόσμο να θεωρεί στην αρχή ότι το αλάτι Κάλας έχει άμεση σχέση με την Μαρία Κάλας.  Όταν είχε έρθει η Μαρία Κάλλας να τραγουδήσει στο Ηρώδειο το 1957, για εκείνο το περίφημο ρεσιτάλ, είχε προηγηθεί μια διαφημιστική εκστρατεία του αλατιού και έτσι όλοι νόμισαν ότι το όνομά του είχε σχέση με τη μεγάλη Ελληνίδα. «Εγώ είμαι ένας επιχειρηματίας που αγαπά τη δουλειά του και τη γνωρίζω πολύ καλά.

Αγάπησα το θαλασσινό αλάτι και το άφησα θαλασσινό και επειδή η Ελλάδα είναι χώρα άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα γι’ αυτό και στις εκθέσεις του εξωτερικού που παίρνουμε μέρος το σλόγκαν μας είναι: “Ο ελληνικός ήλιος και η ελληνική θάλασσα στο τραπέζι σας”», έλεγε το 1998 στην εφημερίδα «Βήμα». Στη νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι η εταιρεία κυκλοφορεί στην αγορά το αλάτι ΗΡΑ, σε διάφανο σακουλάκι που σύντομα γίνεται η “θεά στο μαγείρεμα”.

Το 1963 παράγει παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας. Το 1992 κατασκευάζεται νέα παραγωγική μονάδα στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και αποκτά πανελλαδικό δίκτυο διανομής.

Έτσι, ισχυροποιείται στην παγκόσμια αγορά και με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και λανσάρει το ΚΑΛΑΣ ΧΡΥΣΟ, το αλάτι ΝΙΚΗ και ΚΟΡΩΝΙΣ. Το 1997 η εταιρεία κλείνει 75 χρόνια ζωής και βραβεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων και Επιχειρηματιών αλλά και από την UNICEF για την βοήθεια της στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στην Αλβανία.

Το προϊόν ΝΙΚΗ της ΚΑΛΑΣ είναι το μόνο που αναγνωρίζεται από την UNICEF ως ικανό να φέρει το αναγνωριστικό σήμα του ιωδιωμένου αλατιού στην γειτονική χώρα. Το 2000 η τρίτη γενιά της οικογένειας έχει αναλάβει τα ηνία και κυκλοφορεί το αλάτι με φθόριο, ως αποτέλεσμα συνδυασμένων ερευνών με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 2001 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πλέον σύγχρονης μονάδας πλύσεως στην χώρα και το 2002 λαμβάνει ακόμα ένα βραβείο, το Βραβείο Επώνυμου Προϊόντος από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Το 2005, η εταιρεία πιστοποιείται με Σύστημα Ποιότητας ISO 9001:2000 και HACCP και μπαίνει δυναμικά στο χώρο των σαλατών, μουστάρδας και dressing αποκτώντας το brand ΒΕΜ.

Το 2010, στο δυναμικό της εταιρείας προστίθεται η OLYMPUS FOODS και πλέον με τη σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση στην Ν. Έφεσο Πιερίας η ΚΑΛΑΣ εδραιώνει την θέση της στην κατηγορία των Σαλατών, Μαγιονέζας, Μουστάρδας και Ketchup. Όλες οι μονάδες παραγωγής πιστοποιούνται με ISO 22000, BRC και IFS θέτει σε λειτουργία το νέο κέντρο διανομής της στην ΒΙΠΕ Αυλώνα Αττικής. Ενώ το 2019, λανσάρεται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά η Μπεσαμέλ ψυγείου 17 Delicatessen και ανανεώνεται η εικόνα της αγαπημένης σε όλους μάρκας ΒΕΜ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments