Διεθνή

Αυτή είναι η βλάβη που αφήνει ο κορωνοϊός σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν

Αυτή είναι η βλάβη που αφήνει ο κορωνοϊός σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει μια βλάβη, που αφήνει ο κορωνοϊός σε ασθενείς που θεραπεύτηκαν.

Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις και χτυπάει σε όλες τις ηλικίες. Ωστόσο οι νεότεροι σε ηλικία τις περισσότερες φορές δεν έχουν κίνδυνο για τη ζωή τους. Μετά από ένα διάστημα ξεπερνάνε τον ιό και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Ήδη σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολίτες που νόσησαν και στη συνέχεια ξεπέρασαν τον ιό και σήμερα είναι υγιείς.

Ωστόσο υπάρχει μια ανησυχία για το αν ο ιός μπορεί να αφήσει κάποια βλάβη μετά την θεραπεία. Μια ομάδα γιατρών-ερευνητών από το νοσοκομείο Princess Margaret του Χονγκ Κονγκ, εξέτασε 12 ανθρώπους, οι οποίοι νόσησαν από τον κορωνοϊό και τον ξεπέρασαν. Κάποιοι από αυτούς αποδείχθηκε πως είχαν περιορισμένη χωρητικότητα πνευμόνων κατά 20 μέχρι 30%, μετά την ανάρρωσή τους. «Έχουν δυσκολία να αναπνεύσουν όταν περπατούν λίγο γρηγορότερα», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας, Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν.

Η συμβουλή των γιατρών

Οι ακτινογραφίες των  εννέα ασθενών έδειξαν σε κάποια σημεία της επιφάνειας των πνευμόνων τους κάτι που μοιάζει με γυαλί. Πιθανότατα πρόκειται για το ground glass opacity, δηλαδή, στα ελληνικά, σκίαση ή οζίδιο δίκην θαμβής υάλου (θαμπού γυαλιού), το οποίο συχνά αντιπροσωπεύει ένα αρχικό στάδιο κακοήθειας του πνεύμονα.

Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπτύξουν πνευμονική ίνωση: Μια κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη σκλήρυνση του πνευμονικού ιστού, και εμποδίζει τα αναπνευστικά όργανα να λειτουργούν σωστά. Όπως ανέφερε, πάντως, ο Όουεν Τσανγκ Τακ-γιν, οι μακροχρόνιες συνέπειες του κορωνοϊού στους ασθενείς που ανάρρωσαν χρειάζονται περαιτέρω μελέτη. Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει τον ιό να κάνουν γυμναστική, προκειμένου να επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα η λειτουργία των πνευμόνων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments