Διεθνή

Είδηση έκπληξη για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν συμπτώματα

Είδηση έκπληξη για τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν έχουν συμπτώματα
Κορωνοϊός συμπτώματα: Οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα μπορεί να μεταδίδουν περισσότερο τον ιό, λένε οι μελέτες.

Κορωνοϊός συμπτώματα: Νέες μελέτες σχετικά με την μετάδοση του κορωνοϊού κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και αμφισβητούν τους ισχυρισμούς των Αμερικανών αξιωματούχων για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Οι αξιωματούχοι της υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν με κάθε τρόπο ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως από ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανή συμπτώματα, όπως πυρετό, βήχα ή δύσπνοια. Αν αυτό είναι αλήθεια, πρόκειται για καλά νέα, μιας και οι άνθρωποι που είναι εμφανώς άρρωστοι μπορούν να αναγνωριστούν και να απομονωθούν, κάνοντας έτσι πιο εύκολο τον έλεγχο του ξεσπάσματος.

Φαίνεται όμως ότι ένα σύμπλεγμα κορωνοϊού στη Μασαχουσέτη με τουλάχιστον 82 κρούσματα που ξεκίνησαν από ανθρώπους που δεν είχαν ακόμη εμφανή συμπτώματα, και περισσότερες από έξι μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα είναι αυτοί που προκαλούν σημαντικό βαθμό μόλυνσης.

Επί εβδομάδες, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η μη συμπτωματική μετάδοση μπορεί να συμβεί, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν αποτελεί σημαντικό λόγο στην μετάδοση του ιού.

Την 1η Μαρτίου ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, μιλώντας στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο είπε ότι η ασυμπτωματική μετάδοση «δεν είναι ο κύριος οδηγός» στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού. «Πρέπει να επικεντρωθούμε απλώς στα άτομα που έχουν τα συμπτώματα», είπε ο υπουργός. «Η στρατηγική περιορισμού του ιού πράγματι εξαρτάται από την συμπτωματική παρουσίαση».

Η ιστοσελίδα για τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αντηχεί αυτόν τον ισχυρισμό. «Κάποια μετάδοση μπορεί να είναι πιθανή πριν οι άνθρωποι να εμφανίσουν τα συμπτώματα. Έχουν υπάρξει αναφορές επ’ αυτού αναφορικά με τον νέο κορωνοϊού, αλλά δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού», σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Όμως κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου στο Λευκό Οίκο το περασμένο Σάββατο, η συντονίστρια της διοίκησης για τον κορωνοϊό, Δρ. Ντέμπορα Μπιρξ, φάνηκε να τονίζει μια κάπως διαφορετική νότα σχετικά με την ασυμπτωματική μετάδοση. Είπε ότι προσπαθούν να καταλάβουν άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών που δεν έχουν «σημαντικά συμπτώματα». «Είναι μια ομάδα που είναι δυνητικά ασυμπτωματική και εξαπλώνει τον ιό;», αναρωτήθηκε.

«Μέχρι να καταλάβετε πόσοι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί και ασυμπτωματικά διασπείρουν τον ιό, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για όλο το αμερικανικό κοινό να γνωρίζει ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά θα μπορούσαν δυνητικά να διαδίδουν τον ιό σε άλλους. Γι ‘αυτό ζητάμε από κάθε Αμερικανό να αναλάβει προσωπική ευθύνη για να αποτρέψει αυτή την εξάπλωση», υπογράμμισε.

Ο ρόλος της μη συμπτωματικής μετάδοσης:

Πολλοί ειδικοί με τους οποίους μίλησε το CNNi συμφωνούν ότι ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το ποσοστό της μετάδοσης του ιού από ανθρώπους με εμφανή συμπτώματα έναντι εκείνων που έχουν είτε καθόλου είτε πολύ ήπια συμπτώματα, είναι εμφανές πλέον ότι η μετάδοση από ανθρώπους χωρίς ή με ήπια συμπτώματα είναι πιο σημαντική από ό,τι πιστευόταν αρχικά.

«Τώρα ξέρουμε ότι η μη συμπτωματική μετάδοση πιθανόν παίζει ρόλο στην εξάπλωση του ιού», λέει ο Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής ερευνητικού κέντρου μεταδιδόμενων νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Προσθέτει επίσης ότι η μη συμπτωματική μόλυνση «μπορεί ασφαλώς να προκαλέσει μια πανδημία σαν αυτή με έναν τρόπο που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Σε πρόσφατο άρθρο του στο New England Journal of Medicine, ο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτής του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάδοση του ιού από ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν αναπτύξει τα συμπτώματα.

«Υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους που είναι μόνο λίγο άρρωστοι ή ακόμη και πριν τα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι ο COVID-19 θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκρατηθεί σε σχέση με τον SARS ή τον MERS, οι οποίοι είχαν διασπαρεί πολύ λιγότερο αποτελεσματικά και μόνο από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα», έγραψε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments