Οικονομία

Goody’s: Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη που έμαθε στους Έλληνες το fast food

Goody’s: Η παρέα από τη Θεσσαλονίκη που έμαθε στους Έλληνες το fast food
Goody's: Το πρώτο κατάστημα Goody's ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975, ενώ το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα άνοιξε το 1981. Σήμερα τα Goody's έχουν την ονομασία Goody's Burger House με πανελλαδικό δίκτυο 114 καταστημάτων.

Αν ποδοσφαιρικά ο ΠΑΟΚ και ο ΆΡΗΣ αποτελούν τα καμάρια της Θεσσαλονίκης, η Goody’s Berger House (πρώην Goody’s)αποτελεί το επιχειρηματικό “διαμάντι” της πρωτεύουσας του Βορρά. Κι αν έχει αλλάξει όνομα η Goody’s, η εταιρεία που σύστησε στο ελληνικό κοινό τον όρο burger, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 1975 όποτε άνοιξε και το πρώτο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα αποτελούν τη μεγαλύτερη αλυσίδα εστίασης με πανελλαδικό δίκτυο 114 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια τα Goody’s προχωράνε ήδη στο επόμενό βήμα λανσάροντας το νέο concept Goody’s Burger House, ένα σύγχρονο μοντέλο casual εστίασης, με επίκεντρο τον επισκέπτη, που ξεχωρίζει για τη φρέσκια αισθητική των χώρων που παραπέμπουν σε casual burger houses. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα επώνυμων επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης απολάμβανε το φαγητό της σε κάποιο εστιατόριο της πόλης. Κάποιοι που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, έριξαν την ιδέα για την δημιουργία ενός καταστήματος fast food. Το ημερολόγιο έδειχνε το έτος 1975, όταν την ιδέα του Γιάννη Διονυσιάδη ενστερνίστηκαν οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παρίσης, Τάσος Λασκαρίδης, Φώτης Κορκόβελος, Ξενοφών Διονυσιάδης, τα αδέλφια Μάρκος και Βαγγέλης Μαργαρίτης και ο Αχιλλέας Φώλιας. Νονός της Goody’s υπήρξε ο μετέπειτα πολιτικός Χρήστος Φώλιας.

Τον Μάρτιο του 1975, ανοίγουν τα δύο πρώτα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κούσκουρα και στην Τσιμισκή, με το λογότυπο GOODY’S . Ένα χρόνο αργότερα ανοίγει το τρίτο κατάστημα στην γωνία των οδών Βασ. Σοφίας και Πρ.Νικολάου. Τον Σεπτέμβριο του 1977 λειτουργεί το τέταρτο κατάστημα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο κατάστημα με σύστημα Franchise. Η Goody ‘s είναι η πρώτη Ελληνική επιχείρηση που εφάρμοσε το σύστημα Franchising για την ανάπτυξη της αλυσίδας.

Στη συνέχεια ανοίγουν καταστήματα franchise στην πλατεία Αγίας Σοφίας, Λάουρα, Μαρτίου. Τον Οκτώβριο του 1981 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα, επί της οδού Σόλωνος, με πρωτοφανή επιτυχία. Ακολουθούν το 1982 στην Καλλιθέα και το 1983 στη Φωκ. Νέγρη και στο Πασαλιμάνι. Το 1984 ανοίγει στο Περιστέρι και βέβαια έπεται συνέχεια με πολύ σημαντικούς συνεργάτες και καταστήματα, που έγραψαν τη δική τους ιστορία. Το 1985 η Goody’s εξαγοράζει την εταιρεία «ΦΛΟΚΑ» στην Αθήνα, εξέλιξη της οποίας απετέλεσε η αλυσίδα Flocafé, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία καφέ (πάνω από 35 διαφορετικά είδη), καθώς και πληθώρα συνοδευτικών snacks, sandwiches γλυκών και παγωτών.

Τον Δεκέμβριο του 1994 γίνεται η είσοδος της Goody’ s, στο Χ.Α.Α, ενώ το 1995 δίνεται το βραβείο της μετοχής με τη μεγαλύτερη απόδοση στον κλάδο των τροφίμων. Το 1997, αρχίζει η επέκταση της Goody’s στο εξωτερικό με τη λειτουργία των πρώτων εστιατορίων στην Κύπρο και στη Βουλγαρία. Το 2001 αποτελεί χρονιά ορόσημο μιας και πραγματοποιείται η εξαγορά της Goody’s από την ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ και προσαρτάται στον Όμιλο ΔΕΛΤΑ. Το 2004 βραβεύεται με το «Hamburger Foodservice Preis», ενώ το 2005 βραβεύεται ως η μεγαλύτερη Ελληνική μάρκα στα βραβεία Superbrands, για την ξεχωριστή πορεία και λειτουργία της εταιρείας από την ίδρυσή της την πρωτοπορία των προϊόντων και συστημάτων εστίασης και την ηγετική της θέση στην Ελληνική αγορά.

Από τον Σεπτέμβριο του 2006 ανήκει πλέον στον επιχειρηματικό κολοσσό της Vivartia, η δυναμική της οποίας παρέχει όλα τα εχέγγυα και τις προοπτικές για μία νέα μακρόχρονη και πετυχημένη πορεία στον ευρύτερο χώρο της εστίασης. Από το 2006 μέχρι και σήμερα, η Goody’s για το κοινωνικό της έργο, κατέχει την 1η θέση σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας στο Βαρόμετρο Αναγνωρισιμότητας & Συμπεριφοράς ASBI. Οι αξίες τις οποίες η Goody’s καλλιέργησε από το ξεκίνημά της (ποιότητα-συνέπεια-συναίσθημα), κέρδισαν την εμπιστοσύνη του καταναλωτή.

Καθημερινά εξυπηρετεί περισσότερους από 160.000 καταναλωτές. Τα τελευταία χρόνια τα Goody’s προχωράνε ήδη στο επόμενό βήμα λανσάροντας το νέο concept Goody’s Burger House, ένα σύγχρονο μοντέλο casual εστίασης, με επίκεντρο τον επισκέπτη, που ξεχωρίζει για τη φρέσκια αισθητική των χώρων που παραπέμπουν σε casual burger houses. Από το συνολικό δίκτυο Goody’s που απαριθμεί 114 καταστήματα σε high street σημεία και σε κλειστές αγορές όπως οι αυτοκινητόδρομοι και τα πλοία, τα 90 σημεία είναι νέα καταστήματα Goody’s Burger House . Το νέο concept συνεχίζει τη δυναμική του ανάπτυξη, αναμένοντας σύντομα το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Τα Goody’s, κατέχουν την πρώτη θέση στην επώνυμη αγορά εστίασης στην χώρα μας σε μερίδια επισκέψεων και κατανάλωσης ενώ είναι η πρώτη μάρκα σε αναγνωρισιμότητα στην κατηγορία της εστίασης και οδηγούν την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται. Επίσης, τα Goody’s και Goody’s Burger House έχουν δυναμική παρουσία εκτός συνόρων, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Αλβανία, τα Σκόπια και το Κόσοβο, ενώ το δυναμικό πλάνο ανάπτυξης συμπεριλαμβάνει το άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Ρωσία, Κύπρο, Αρμενία, Μάλτα και Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments