Ελλάδα

Αποκάλυψη: Από τις 25/2 και πριν εμφανιστούν κρούσματα ψηφίστηκαν όλοι οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό

Αποκάλυψη: Από τις 25/2 και πριν εμφανιστούν κρούσματα ψηφίστηκαν όλοι οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό
Πριν ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρει για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πριν ακόμη εμφανισθεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία είχαν αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρουν για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Εξάλλου υπήρχε η εμπειρία από τα όσα έγιναν στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε ο ιός το θανατηφόρο ταξίδι του, αλλά και την γειτονική Ιταλία.

Το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για μια 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία και βρέθηκε θετική στον ιό. Μια ημέρα νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινος Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ΦΕΚ που αποκαλύπτει το pagenews, περιγράφονται τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού». Ενδεικτικά από τις 25 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως:

  • «η απαγόρευση λειτουργίας χώρων θρησκευτικής λατρείας».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε με tweet στις 16 Μαρτίου ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

  •  «ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 14 Μαρτίου ότι βάζει τέλος στις πτήσεις από προς Ιταλία, στις 16 Μαρτίου ανέστειλε τις πτήσεις από και προς Ισπανία, δηλαδή δύο χώρες που θρηνούν χιλιάδες νεκρούς και έχουν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, ενώ στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα έκλεισε τα σύνορά της για πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• «η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού».

Στις 10 Μαρτίου έκλεισαν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας.

• η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού.

Στις 13 Μαρτίου ανακοινώθηκε η επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, μουσείων, αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 14.3.2020 έως και 27.3.2020.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο ΦΕΚ είναι και «η προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας». Τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ζητάει συνεχώς από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments